Банките в ЕС и САЩ съкратили 160 хил. работни места за две години

Водещите европейски и американски банки са съкратили 59 000 работни места през миналата гадина в процеса на преструктуриране и съкращаване на разходите. Процесът ще продължи, особено в еврозоната, където те остават най-слабо печелившите в света, прогнозират анализаторите.

Кредитните организации също така са продавали или закривали техни компании, за да се концентрират върху основните си видове дейности и за да избегнат сблъсък с регулаторните органи, отбелязва Reuters.

18 големи европейски банки са съкратили 21 500 работни места през миналата година. Но това е по-малко от половината от съкратените през 2013 г. 56 100 работни места, сочат данни събрани от агенцията.

Шест от най-крупните американски банки са закрили 37 500 работни позиции, след уволнените 44 700 души през 2013 година.

Всичко това означава, че 24 банки са намалили работните си места със 160 хиляди през последните две години. Американските банки са намалили щата си със 7,3 процента, а европейските – с 4,1 процента.

Изследване на 300 големи банки, проведено от Международния валутен фонд, показа, че само 30 на сто от банките в еврозоната имат структура, способна да им осигурява адекватна норма на печалба за по-дълъг период. За САЩ този дял е значително по-висок – 80 процента.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *