Банките в нормален режим, пари има

Политическият разум надделя над криминалната атака срещу банковата система. Първа инвестиционна банка, както и всички останали банки у нас с изключение на Корпоративна търговска банка, ще отворят врати и ще работят нормално, стана ясно след политическите консултации при президента Росен Плевнелиев. Освен политическите сили в тях участваха управителят на БНБ Иван Искров и подуправителят Калин Христов.

“Парите на гражданите, вложени в банковите институции в България, са сигурни и гарантирани. Банките ще продължат да работят в нормален режим. България е член на ЕС, валутният борд е непоклатим и ще бъде запазен до влизането на България в еврозоната. 1,95583 български лева са и ще бъдат равни на едно евро, докато сменим българския лев с еврото”, заяви държавният глава Росен Плевнелиев.

“Призоваваме хората да бъдат спокойни, да не теглят излишно парите си, но който желае, може да бъде сигурен, че банките разполагат с необходимия ресурс”, добави Плевнелиев.

Президентът подчерта, че държавата разполага с достатъчно ресурси и механизми, за да се справи с опитите за дестабилизация. Той заяви, че участниците в консултациите застават зад всяка банка, подложена на атака. Плевнелиев съобщи още, че се готвят законодателни промени в подкрепа на банковата стабилност. По всяка вероятност става дума за криминализиране на разпространяването на неверни слухове за стабилността на банки. В момента те се наказват само с глоба, макар че подриването на финансовата система и сега е престъпление, известно като вредителство.

“Няма основание и причини да се поддаваме на паника. Банкова криза няма. Има криза на доверието и криминална атака. Те трябва да бъдат преодолени, а виновните – преследвани с цялата строгост на закона”, подчерта президентът.

Нито Росен Плевнелиев, нито правителството, нито представителите на БНБ обясниха как точно ще бъде осигурена необходимата ликвидност за нормалното функциониране на банките. От свои източници “Труд” научи, че парите ще бъдат осигурени още днес и ще са в размер на милиарди. За да не се нарушат макроикономическите показатели и да не се налага рязане на разходи, средствата няма да бъдат за сметка на държавния бюджет. Конкретната схема щяла да стане ясна днес или утре.

До последно сред политическите среди вчера е обсъждан вариантът за въвеждане на банкова ваканция за определен срок от време, научи още “Труд”. Става въпрос за временно спиране на някои видове разплащания – идея, която бе предложена от някои икономисти през последните дни. В крайна сметка обаче подобна опция е била окончателно отхвърлена с аргумента, че тя не би повишила доверието на хората към системата, а и защото държавата в момента разполага с необходимите ресурси да се справи със ситуацията.

Политическите сили са работили съвместно за запазване на финансовата стабилност, като на работните срещи в БНБ са участвали министри, банкери, а също и представители на опозицията. “Политическите сили поставят обществения интерес и финансовата стабилност като част от националната сигурност над политическите различия и обединяват усилията си за постигане на стабилност и доверие в институциите и икономиката. Международните пазари ни вярват. Добре е и ние да си вярваме. Банковата система в България е стабилна, добре регулирана и капитализирана”, коментира още президентът Росен Плевнелиев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *