Банките в САЩ са открили 10 000 нови клона за последните пет години

Банките в САЩ са се разраствали с изумително темпо през последните пет години, изграждайки допълнително над 10 000 филиала, но само една десета от тях са били в централните части на градовете, където са кварталите, населени от малцинствени групи, предаде Асошиейтед прес.

Милиони американци, които не живеят в близост до банка, са били принудени да харчат допълнително – по 2, 5 или 10 долара всеки път, а понякога дори повече – за финансови услуги, извършвани от небанкови институции като осребряване на чекове или плащане на сметки, които почти всички банки предоставят на клиентите си безплатно.

Всеки ден са били откривани около 6 нови банкови клона, като банковите служители са се надпреварвали да заемат позиции в перспективни квартали като Юнивърсити парк в Далас, Мидтаун Уест в Манхатън и Мюзик роу в Нашвил, Тенеси.

Според данните на Федералната корпорация за застраховане на депозитите (ФКЗД) американските банки, които са близо 99 000, като цяло са следвали парите.

Близо две трети от всички квартали имат среден доход на домакинство над средния за страната и близо две трети от новите банкови клонове са открити в тези квартали.

Според анализ, направен от Асошиейтед прес, банкови клонове не са откривани пропорционално в квартали, населени с малцинства. В близо една трета от кварталите, които са обект на анализа, живеят предимно представители на малцинствени групи, сочат данни на службата за преброяване на населението. В тези квартали са открити едва 10 на сто от новите банкови клонове.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *