Банките излизат от търговията с борсови стоки

Ниските маржове, строгите регулации и опасенията по линия на репутацията карат все повече банки да излизат от търговията с борсови стоки. През изминалата седмица Barclays обяви, че ще се откаже от по-голямата част от търговията си с метали, зърнени храни и енергия. Така британската институция става поредната голяма банка, която напуска сегмента.

Миналия месец подобни стъпки предприе и американската JPMorgan Chase, която продаде бизнеса си в сегмента на базираната в Швейцария компанията за частна търговия Mercuria. През януари южноафриканската Standard Bank се раздели с лондонското си подразделение, което стана собственост на Industrial and Commercial Bank of China, пише Economist в материал по темата. Размествания на пазара имаше и миналата година. През декември руският енергиен гигант „Роснефт“ купи бизнеса с физическа търговия с петрол на друга от големите американски банки – Morgan Stanley. Междувременно от Deutsche Bank обявиха, че ще преустановят търговията си с повечето суровини, а по-рано миналата година швейцарската UBS реши да свие значително търговията си с борсови стоки.

Свиване на печалбите

Други институции, сред които например американската Goldman Sachs, остават категорично в сегмента, като повечето банки все още купуват и продават за клиентите си. Печалбите обаче са ниски, отбелязва изданието. По изчисления на изследователската компания Coalition през миналата година приходите на най-големите десет банки от търговия с борсови стоки са били 4.5 млрд. долара, при отчетени през 2008 г. 14 млрд. долара.

Това прави търговията с борсови стоки неефективна сфера за насочване на капитала в период, в който други пазари като търговията с акции процъфтяват.Маржовете в сегмента са минимални, особено при търговията с петрол, където цените са отегчително стабилни, пише Economist. Същевременно транспортирането на природни ресурси по света изисква много средства, като печалбите идват от ефективното използване на кораби, терминали и складове на всеки етап от пътуването. Това е процес, в който много по-добре биха се справили специализираните търговски къщи, отколкото банките, посочва изданието. От друга страна, рисковете пред сектора се увеличават, особено когато търговията с борсови стоки е обвързана и с деривати.

Нови играчи

На фона на оттеглянето на банките, в сектора навлизат нови играчи. Сред тях е например фондовата борса в Хонконг, която доскоро се фокусираше само върху акции. През 2012 г. Hong Kong Exchanges and Clearing (HKEC) купи Лондонската борса за метали (London Metal Exchange), а сега смята да предложи местни фючърси върху стоки като цинк, мед и никел (в юани) и върху въглища за отопление (в долари).

В тази нова дейност HKEC ще се конкурира с бързо растящите китайски играчи – стоковите борси в Далиан, Шанхай и Женжу. Малцина обаче се съмняват, че като цяло основните сили в сектора все по-осезаемо ще се преместват от запад на изток както по отношение на определянето на правилата, така и по линия на установяването на цените, посочва Economist.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *