Банките искат по-високи лихви, за да купуват държавния дълг

Министерството на финансите пусна в обращение нова емисия бенчмаркови облигации с 10.5 годишен падеж, деноминирани в лева.

На проведения на 12 януари аукцион бяха пласирани успешно книжа за 50 млн. лв. при среднопретеглена доходност от 3.09 процента. Общият размер на подадените поръчки достигна 181.03 млн. лв., което съответства на коефициент на покритие от 3.62.

При последния аукцион на предишната емисия на облигации с 10.5 годишен падеж, който се проведе през декември, беше постигната доходност от 2.90%., при коефициент на покритие от 1.84.

Повишаването на доходността, търсена на от инвеститорите изглежда отразява амбициозните цели на правителството за набиране на нов дълг за 8.1 млрд. лв. през 2015 г. Вероятно, въпреки високият интерес към държавните облигации, тяхната цена ще продължи да намалява и съответно доходността и разходите за обслужването им да растат в течение на годината.

Емисията, предложена на инвеститорите вчера, е референтна по отношение на хармонизирания дългосрочен лихвен процент за оценка степента на сближаване, който е един от Маастрихтските критерии.

От страна на участниците беше отчетен висок интерес както към количеството, предложено за продажба със състезателни поръчки, така и към несъстезателната част, определена за разпределение между инвеститорите. Най-голямо количество облигации на аукциона придобиха банките – 50%, следвани от пенсионните фондове с 46.54% и застрахователните дружества с 3.46%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *