Банките на Балканите се подготвят за гръцка зараза

АкоАтинаобявинеплатежоспособност по дълга си, съседните страни на Гърция ще бъдат изправени пред риск от зараза, която би се разпространила през гръцките дъщерни банки, контролиращи голяма част от банковите им системи, пише Ройтерс.

Властите в България, Румъния, Сърбия, Албания и Македония казват, че са изолирали местните банки така, че дори и банката майка в Гърция да се срине, дъщерните дружества да могат да оцелеят.

Но те не могат да възпрат вложителите – ако евентуална криза в Гърция накара клиентите панически да изтеглят своите спестявания от гръцките дъщерни банки в която и да е страна, то резултатът би бил непредсказуем, отбелязва Ройтерс.

„Не е добре, когато къщата на съседа ви гори“, коментира главният изпълнителен директор на УниКредит Булбанк Левон Хампарцумян, въпреки че той не вижда някаква директна заплаха от Гърция.

Балканските държави, които са изложени на риск, са малки икономики, но историята помни колко крехки са финансовите им системи. Ето защо евентуална зараза от Гърция може да има значителен ефект върху тях.

С наближаващия краен срок за Атина и кредиторите й и на фона на тегленията на депозити от гръцки банки, превишаващи 1 млрд. евро на ден, гуверньорът на Централната банка на Гърция предупреди банкерите, че вторник ще е труден ден за тях.

Банките, сред които Piraeus и Alpha Bank, разширили рязко своята дейност в държавите на Балканския полуостров след финансовата криза, сега са изправени пред евентуална местна криза.

Според Ройтерс гръцките дъщерни банки заемат дял от 20% от банковите системи на България и Македония и малко по-малко в Румъния, Сърбия и Албания.

Специални мерки

Агенцията се е допитала до централните банки на страните с експозиции към гръцките дъщерни банки, за да обяснят какви превантивни мерки са взели. В България гръцките дъщерни банки нямат вложения в гръцки ценни книжа и не получават финансиране от техните майки, обясни през май заместник-директорът на Пиреос Банк Емил Ангелов.

Централната банка има правото да ограничи обема на паричните средства, които могат да бъдат прехвърляни от местните банки към техните майки акционери в Гърция. В няколко държави законодателството не позволява на банките майки да изтеглят капитал от местните си подразделения без разрешението на централната банка.

Все по-голям е броят на централните банки, които през последните месеци са увеличили надзора над гръцките дъщерни банки. Например, в Македония подразделенията трябва да докладват всекидневно всички трансакции, които извършват с банките майки.

Вчера главният икономист на UniCredit за региона на Централна и Източна Европа Любомир Митов каза, че каналите за възможна зараза са овладяни, но с изключение на един. По негови думи може да възникне проблем, ако хората започнат да теглят депозитите си. Като цяло той смята, че твърденията за крайни негативни ефекти върху българската икономика са преекспонирани.

Налице е напрежение сред хората, чиито спестявания са в гръцки дъщерни банки, но няма признаци на паника. И все пак, в случай на банкова паника, през последните няколко години централните банки в региона предприеха стъпки за подобряване на капиталовата позиция и ликвидността на банковия сектор.

Капиталовата адекватност на гръцките банки в Румъния е 17%, което е над минимално изискуемите 10%. Българските банки са добре капитализирани и много ликвидни, пише още Ройтерс, като цитира доклад на Standard Bank.

Изчисления на UniCredit показват, че към края на 2014 г. капиталовата адекватност на Обединена българска банка е 27,4% при 15,6% през 2011 г., на Пиреос е 28,5% при 20,1%, а на Юробанк – 24,8% при 15,4%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *