Банките на бой за богати клиенти

Взаимни фондове предлагат рискови вложения с доходност до 80 на сто

След надпреварата за евтини кредити, банки и финансови посредници влязоха и в битка за привличане парите на българина. Депозити и вложения в ценни книжа с висока доходност са продуктите, с които финансовият сектор ще атакува богатите българи. Как да умножите парите си, ще ви покажат банки, инвестиционни посредници, пенсионни и застрахователни фондове на изложението „Финанси за всеки“. То ще се проведе от 6 до 8 декември в НДК. Структурирани депозити с гарантирана главница и вложения на парите в акции са сред предложенията на банките. С подобни нови продукти ще се конкурират банките, прогнозира изпълнителният директор на ОББ Христос Кацанис. Инвестиционните дружества пък предлагат вложения във взаимни фондове. Парите ви се инвестират по ваше предпочитание в акции и облигации. Според степента на риск досега получените доходи от тези фондове варират от 5% за най-консервативните схеми, до 80% за по-рисковите.

Кредити за малки фирми ще са другият акцент на банките по време на изложението. В него ще участват общо 24 финансови институции.

Ще бъдат представени и възможностите за изготвяне на кредитен рейтинг на малки и средни фирми. В Германия например то се подпомага от бизнес организациите и струва около 3 хил. евро, каза Никола Христович, управител на „Финсис“, която у нас прави рейтинги.

Невена Мирчева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *