Банките на лов за фермери

Трезорите се точат за 400 млн. лева помощи от Европа

Банките тръгнаха на лов за фермери. Селските стопани са желани клиенти заради изискването всеки от тях да има банкова сметка. Няколко банки вече поискаха съдействие от земеделското министерство за подготвянето на кампаниите си, съобщи аграрният министър Нихат Кабил.

Най-активна в битката за земеделци засега е ДСК. Като трезор с най-много клонове в страната тя готви специален продукт за подпомагане на земеделците при усвояването на помощите от Европа. От банката съобщиха, че ще дадат повече подробности за програмата си в четвъртък. В ПроКредит Банк също работят активно за привличане на агробизнесмените. Според статистиката това е банката, отпуснала най-много кредити в тази област през миналата година. Тя стартира и специална агрокампания, която обаче не е обвързана пряко с усвояването на еврофондовете, обясниха от банката.

Причината за засиления интерес на трезорите към фермерите е, че към земеделците ще потекат близо 400 млн. лв., които ще се превеждат само по банков път. Всеки, който кандидатства за евросубсидии, трябва да посочи в документите си банкова сметка. Няма ограничение към кой трезор е открита тя, важното е да е разплащателна и да е в лева. Банките трябва да се преборят за интереса на агробизнесмените до 15 май, когато приключва набирането на документите за тази година. Парите пък ще се превеждат по сметките на фермерите от декември 2007 г. до юни следващата година, каза Нихат Кабил.

Юлияна Узаничева

Валерия Стойкова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *