Банките ни ухажват български емигранти

Българските банки преместиха фокуса си върху сънародниците ни, които работят и живеят в чужбина. В резултат на това през следващите години се очаква ръст на отпуснатите жилищни кредити от родни банки на българи зад граница, прогнозира Тихомир Тошев, изпълнителен директор на консултантска компания.

„Всеки месец получаваме запитвания от средно 7-8 българи, които живеят в чужбина и имат желание да купят имот у нас с помощта на жилищен кредит. На пазара вече могат да се открият и оферти за кредитиране на българи, работещи в чужбина, при същите условия, при които се финансират и клиентите в България“, коментира Тошев.

Запитванията идват от българи, живеещи и работещи в страни като Италия, Испания, Германия, Франция, Гърция, както и страни извън Европейския съюз като САЩ, Русия, Саудитска Арабия, Кувейт и др. Повечето банки у нас признават безпроблемно доходи на българи, живеещи в страни от ЕС, става ясно от думите на Тошев.

Към момента обаче са малко трезорите, които признават доходите на сънародници, живеещи в страни извън ЕС. Съществува и проблем с българите, трудещи се в Гърция, тъй като често техните доходи са неофициални. Сериозният брой на нашите сънародници зад граница се явява неразработен пазар за родната банкова система.

„Българите зад граница, които консултираме, казват, че купуват жилище с идеята да се върнат в страната. Повечето от тях обаче планират да изчакат няколко години, докато ситуацията у нас започне да се подобрява“, добавя Тошев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *