Банките повишават лихвите по кредитите месец след законовите промени

Малко повече от месец след влизането на промените в Закона за потребителския кредит банките повишават минимално лихвените проценти по всички видове кредити за фирми и домакинства.

През август лихвите са по-ниски в сравнение със същия месец на предходната година, но ставките у нас остават едни от най-високите в Европейския съюз.

Трябва да се отбележи обаче, че по-точният измерител на цената на кредита – т. нар. годишен процент на разходите (ГПР), който включва всички лихвени плащания по заема, както и всички такси, комисиони и други разходи за сметка на клиента, през августспрямо юлинамалява само при потребителските кредити. За месец ГПР по жилищните кредити нараства, но в сравнение с година по-рано разходите по този вид заеми са по-ниски.

Тенденцията за понижение на лихвените проценти на годишна база по всички видове кредити се запазва, докато ефектът от нормативните промени, влезли в сила на 23 юли, засега е видим основно при заемите за потребление. Целта на законовите изменения бе да смъкнат осезаемо разходите по кредитите, но пълното им влияние все още не е налице.

Лихвената статистика на Българска народна банка обаче показва, че през август банките са покачили минимално лихвените проценти, за да компенсират част от отпадналите такси и комисиони, което е довело до промени и в ГПР.

През август сме могли да изтеглим потребителски заем в левове при лихва от 11,35%, което е със 0,07 процентни пункта повече спрямо юли. За сравнение – година по-рано средната лихва по този вид кредити е била по-висока, а именно – 11,65%. Заемите в евро се предлагат при лихва от 9,18% при 9,59% преди година.

ГПР по потребителските заеми в левове са с 0,14 пр. пункта по-ниски спрямо юли. През август лихвата е 12,26% при цели 13,05% преди година. ГПР по потребителските заеми в евро се понижава по-осезаемо – с 33 пр. пункта на месечна и с 1,29 пр. пункта на годишна база до 10,09%.

През осмия месец на годината лихвата по жилищните кредити в левове се покачва с 0,14 пр. пункта до 6,60%. Все пак разходите по жилищните заеми в родна валута са по-ниски спрямо август 2013 г., когато сме могли да изтеглим кредит при лихва от 6,82 на сто. Банките предлагат еврови жилищни заеми при лихва от 7,08%, което е повече спрямо юли. Тогава трезорите даваха кредити при 6,89%. Преди година обаче лихвата е била по-висока – 7,32 на сто.

ГПР по този вид кредити се покачват минимално спрямо юли, но са по-ниски в сравнение с август миналата година. Лихвата, заедно с таксите и комисионите за сметка на клиента, по жилищните заеми в левове е 7,28%, а по евровите – 7,93 на сто.

Анализ на УниКредит Булбанк показва, че лихвите по фирмените и ипотечните кредити, отпуснати в евро, са най-високи в България в сравнение с всички държави членки на ЕС. Страната ни е втора по размер на ставките по потребителските заеми в евро, докато лихвите по фирмените спестявания са третите най-високи.

Според банкерите в действителност лихвите по кредитите реагират не само на фундаменталните фактори като търсенето и предлагането, но и на несигурността. Тази седмица в столицата на Букурещ, Румъния, изпълнителният директор на банката Левон Хампарцумян направи прогноза, че процесът по сближаване на лихвените проценти у нас и в Европа ще продължава.

През август растат и лихвите по фирмените заеми. Банките отпускат кредити до 1 млн. евро, договорени в левове, за предприятията при по-висока лихва спрямо юли, а именно – 6,57 на сто. Ставката обаче е по-ниска в сравнение с година по-рано.

Такава е ситуацията и при кредитите до 1 млн. евро, договорени в единната валута. При тях лихвата е 5,86%, като е по-ниска с 0,55 пр. пункта спрямо август 2013 г. и по-висока с 0,43 пр. пункта спрямо юли 2014 г.

При по-големите корпоративни кредити – тези над 1 млн. евро, промените са разнопосочни. Но и лихвите по тях са по-волатилни. През август по този вид заеми лихвите са съответно 5,86% за левовите и 7,70% за евровите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *