Банките покрили 9 млрд. лв. лоши заеми

Банките са покрили рекордната сума от 9 млрд. лв. лоши заеми по време на финансовата криза, която започна през 2008 г.

Това обявиха от Асоциацията на банките в България. Според експертите това е знак, че банковата система у нас има потенциал. В момента тя е стабилна и хората нямат основание за притеснение за депозитите си, категорични са банкерите. Трезорите за първи път от кризата насам са отчели ръст на печалбата миналата година.

Лихвите и по кредитите, и по депозитите пък са на по-ниски нива отпреди 2007 г. Специално лихвите по корпоративни заеми в момента са рекордно ниски и няма накъде повече да падат. Председателят на управителния съвет на банковата асоциация Петър Андронов изтъкна, че в момента трезорите имат отговорност да опазят близо 60 млрд. лв. спестявания на хората.

И допълни, че фирмените кредити са в размер на 34 млрд. лв., а на гражданите – 18 млрд. лв. Той беше категоричен, че банките са готови за растеж. По думите му средата е много подходяща, тъй като БВП се е качил с 2 на сто, имотният пазар се съживява, има стабилен бюджетен дефицит. Андронов обясни, че ръстът на банковите печалби също е от голямо значение и колкото той е по-висок, толкова и стабилността на финансовите институции е по-голяма.

Андронов каза още, че кредитите в България започват да показват все по-добро качество. По думите му банките вече предлагат добри условия за инвестиции.
Според него в момента и гражданите, и бизнесът отключват „чекмеджетата с идеите” и са готови да правят вложения.

Банковите експерти бяха категорични, че като цяло прогнозите за лихвените проценти са за спад. „Засега лихвите у нас са ниски”, обяви Андронов. Той направи уговорката, че има и външни финансови фактори, които оказват влияние. „Не е изключено лихвените проценти в САЩ да тръгнат нагоре и това след години да се пренесе като тенденция и в Европа”, уточни експертът.

Той допълни, че за стабилността на банковата система у нас и за растежа в сектора основно влияние имат данъците, евтиният петрол, скъпият долар, валутният борд, растежът в ЕС и ниските лихвени проценти. Според анализите негативен ефект могат да причинят ситуацията в Украйна, ниското равнище на преките чуждестранни инвестиции и др.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *