Банките продължават да вдигат таксите

Повишаването на банковите такси продължава, очакват се такива и в средата на януари, както и от февруари, показа проверка на OFFNews.

Увеличение предстои в Експресбанк, Първа инвестиционна банка (ПИБ/FiBank), Централна Кооперативна банка (ЦКБ), Българо-американска кредитна банка (БАКБ), Зираат банк и Интернешънъл Асет Банк.Банките продължават да вдигат таксите.

Свързано изображение

Попитахме всички тях какво го налага. Отговор получихме единствено от Експресбанк. В него се казва:

„Увеличения на такси се предприемат след извършване на анализ по отношение на себестойността както на всяка конкретна услуга, така и на съвкупност от услуги, т.е. приходите от предоставяни на клиентите услуги да са достатъчни за покриването на разходите за предоставянето им. Всяко увеличение на такси е продиктувано от нараснали оперативни разходи за банката, в т.ч. свързани с изпълнението на регулаторни изисквания и подобряване сигурността на банковите системи. Ценовата политика на Експресбанк е израз на приоритетите на банката – запазване конкурентно предимство в едни услуги (например банковите пакети START, SMART и Prestige) и увеличаване на таксите за други, които не развиват в достатъчна степен ползването на дигитални услуги. За клиентите-ползватели на банкови пакети, които представляват значителна част от общия брой клиенти, ще има единствено намаление за ползването на платежни услуги.“Банките продължават да вдигат таксите.

Нетният банков доход от лихви в ЕКСПРЕСБАНК за 2018 г. е 164,279 млн. лева или 62% от общата печалба, от такси и комисиони – 56,370 млн. лева.  Таксите и комисионите в ЕКСПРЕСБАНК формират 22% от общия доход.

Свързано изображение

Нито една от другите банки не отговори на въпросите ни, информира offnews.bg.

OFFNews публикува известните досега промени, очаквани от средата на януари и средата на февруари.

ЕКСПРЕСБАНК

От 15 януари 2020 г. се вдига таксата за поддръжка на разплащателна сметка от 1,79 лева на 2.30 лева.

За поддържане на спестовна сметка, сметка „Хоризонти“, сметка „Нови хоризонти“, самоспестовна сметка нови клиенти, които досега не са използвали разплащателна сметка, месечната такса от 1,99 лв. се вдига на 2,50 лв. Клиентите в заварено положение, които преди увеличението имат разплащателна сметка, досега бяха освободени от такса. От средата на януари от тях също ще се удържат по 2,50 лв. на месец.

С 0,05 лева се вдига таксата за кредитен превод в лева към сметка в „Експресбанк“, през BankOn Web (с изкл. на превод между собствени сметки) и от 0,45 лева става 0,50 лева.Банките продължават да вдигат таксите.

Скача и таксата за кредитен превод в лева или превод към сметка към друга банка от 0,90 лева на 1 лев.

За спешен превод в лева чрез системата РИНГС на над 100 хил. лева таксата ще бъде 13 лева вместо 12 лева.

ЦЕНТРАЛНА КООПЕРАТИВНА БАНКА (ЦКБ)

По-скъпо ще струват месечната поддръжка на банковите сметки и извлеченията на движението по тях в национална и чуждестранна валута. Цените се променят както следва:

– разплащателни сметки без дебитна карта – от 2,60 лева става на 2,90 лева, а във валута – от 1,70 евро на 2 евро.

– разплащателни сметки с дебитна карта – от 2,10 лева на 2,20 лева, а във валута – от 1,10 евро на 1,50 евро.

За внасяне на суми в брой от титуляр по разплащателни сметки в рамките на деня над 3 000 лева/1 500 евро банката ще таксува 0,15% вместо досегашните 0,10%.

Увеличение ще има и за внасяне на суми по спестовни сметки (в т.ч. Универсална спестовна сметка „CCB CLUB“, ЦКБ спестовна сметка, детски безсрочен депозит, спестовна сметка) в рамките на деня за частта над 3 000 лева/1 500 евро таксата се вдига от 0,10% на 0,15%.

Двойно се вдига таксата при теглене в брой от разплащателни сметки без закриване на суми от 120.01 лв. до 2 000 лв./от 120.01 евро до 1 000 евро включително. От 1 лев тя става 2 лева и съответно от 0.50 евро става 1 евро. За суми над 2 000 лева/над 1 000 евро таксата от 1 лев плюс 0.3% става 2 лева плюс 0.4%.

Увеличава се и таксата за теглене в брой от разплащателни сметки със закриване на суми до 2 000 лева/1000 евро включително от 1 лев на 2 лева съответно за евро от 0,50 евро става 1 евро. Таксата на сумите над 2 000 лева/1 000 евро скача от 1 лев плюс 0.3% на 2 лева плюс 0.4% или за валута – от 0.50 евро на 1 евро.

Вътрешнобанковите преводи между сметки на двама клиенти наредени от сметка в банков офис ще струват не 1,50 лева, както е сега, а 2 лева.

Скачат преводите към сметка при друга банка чрез БИСЕРА от 3.50 лева на 4 лева.

Комисиона на директните дебити за иницииране на преводно нареждане към същата банка се повишава от 1,50 лева на 2 лева, но ако е към друга банка, таксата се увеличава от 3,50 на 4 лева.

Новите такси на ЦКБ влизат в сила от 20 януари.

ПЪРВА ИНВЕСТИЦИОННА БАНКА (ПИБ/FiBank)

От 15 февруари FiBank въвежда такса от 1 лев за теглене от банкомат на друга банка в България или в страни от Европейското икономическо пространство за Debit Mastеrcard PayPass и с 0,10 лева се вдига комисиона за V PAY и също става 1 лев.

Промени има и в таксите за справка за баланс по платежна сметка на банкомат в България или в страни от ЕИП – от 0,20 лева тя става 0,30 лева.

Банката въвежда и нова такса от 0,25% за превалутиране при плащане на ПОС или теглене от банкомат в България и чужбина.

Тегленето на суми от банкомат на ПИБ в България с кредитна карта ще бъде с различна комисиона и от досегашните 3 лева плюс 1% от сумата става 5 лева и няма да се удържа процент.

Когато теглим от банкомат на друга банка в България или в страни от ЕИП таксата става 6 лева вместо досегашните 5 лева плюс 1,5% от сумата.

Теглене на пари в брой на ПОС-терминал в офис на банката в страната ще ни струва 6 лева вместо 3 лева плюс 1% от сумата.

Свързано изображение

ИНТЕРНЕШЪНЪЛ АСЕТ БАНК

Планира повишение на таксата за вътрешнобанков превод на хартиен носител – от 1,50 лева става 2 лева.

Промяна има и в месечната такса за дебитните карти Maestro, като от 1,90 лева за основна услуга тя става 2,20 лева, а за допълнителна – от 0,95 лева се повишава на 1,10 лева.

Тегленето от банкомат на банката с дебитна карта Maestro ще струва с 0,05 лева повече и ще стане 0,30 лева, но ако е от банкомат на друга банка, таксата ще вдига от 0,90 на 1,10 лева.

Основната месечна такса за поддръжка на Debit MasterCard Paypass се променя от 1,90 лева на 2,20 лева, а допълнителната от 0,95 лева става 1,10 лева.

При теглене на пари в брой от банкомат на банката от 0,25 лева таксата се вдига на 0,30 лева, а ако е от друг банкомат – от 1 лев става 1,10 лева.

Новите тарифи влизат в сила от 15 февруари.

Свързано изображение

БЪЛГАРО-АМЕРИКАНСКА КРЕДИТНА БАНКА (БАКБ)

Планира се повишение на таксите за теглене в брой до 2000 лева/1,000 евро и от 2 лева/1 евро става 3 лева/2 евро.

Увеличение ще има и за нареждане на директен дебит на хартиен носител – от 2,50 лева на 4 лева.

Нововъведенията влизат в сила от 15 февруари.

ЗИРААТ БАНК (Ziraat Bank)

От 10 февруари банката въвежда годишна такса за обслужване на дебитна карта в размер на 1 лев.

Повишение има и в месечната такса за поддръжка на разплащателна сметка от 1 евро на 1,28 евро.

Двойно скача таксата за откриване на разплащателна сметка без интернет банкиране и дебитна карта и става 4 евро.

Комисиона за платежни нареждания чрез системата РИНГС в офис на банката ще стане 20 лева вместо 15 лева, както беше досега, а чрез интернет банкиране таксата ще се качи с 3 лева на 13 лева.

Повече ще се плаща и за платежни нареждания чрез системата БИСЕРА – от 2 лева таксата става 4 лева.

Изходящи преводи в евро към ЕИП от офис на банката ще струват 10,23 евро вместо 7,67 евро, а ако използваме интернет банкиране, таксата ще скочи от 5,11 евро на 6,65 евро.

–––––––––––

По данни на БНБ към 30 ноември 2019 г. печалбата на банковата система е в размер на 1.5 млрд. лева, или с 4.0% (59 млн. лв.) повече от тази за същия период на предходната година.

От БНБ уточняват, че таксите, начислявани от доставчиците на платежни услуги в България, в т.ч. и банките, имат договорен характер и се събират от клиентите в съответствие с условията на договорите, сключени между доставчиците на платежни услуги и техните клиенти, както и в съответствие с действащите общи условия и тарифи на банките.

По отношение на платежните услуги и видовете и размера на приложимите за тях такси, Законът за платежните услуги и платежните системи (ЗПУПС) следва принципа на свобода на договарянето между гражданскоправните субекти.

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *