Банките свалят лихви по стари кредити

Макар и с малко, банките у нас вече са започнали да свалят лихвите по кредитите дори на старите си клиенти. Веднага след Нова година УниКредит Булбанк е намалила лихвата на левови ипотечни кредити с около 2 процентни пункта. Още една финансова институция – Банка Пиреос, е направила това, намалявайки лихвата с 0.5 пункта. При новоотпуснатите кредити почти всички банки работят с по-ниски лихви от тези преди 3-4 месеца, а при депозитите още от ноември м.г. има повсеместно намаление на лихвите.

Рязкото понижаване на лихвите в УниКредит Булбанк е само за онези клиенти, в чиито договори изрично е посочено, че лихвата се образува от пазарния индекс EURIBOR плюс надбавка и премия.

Доста са обаче банките, които не са намалили лихвите нито на старите, нито на новите кредити. От ОББ засега не предвиждат сваляне на лихви. От Пощенска банка обясниха, че през последните месеци не са сваляли лихви по съществуващи кредити, а имало намаление само за нови клиенти. Оттам не могат да прогнозират дали банката ще предприеме подобна стъпка в близко бъдеще.

През декември Райфайзенбанк намали с 0.6 пункта лихвата по новоотпуснатите заеми.

Когато премиерът и финансовият министър Симеон Дянков поискаха през ноември м.г. трезорите да бъдат по-благосклонни към бизнеса и гражданите, банкерите твърдяха, че дори да има намаление на лихвите по кредитите, това ще важи само за новите кредити.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *