Банките стават собственици, очаквайте преструктуриране

Reuters

В последните години банки като JPMorgan Chase се оказаха собственици на голям брой различни бизнеси – от затруднени петролни компании до хотели и вестници, като последица от последната вълна на корпоративни фалити.
Това развитие отвори вратичка за появата на нов вид експерти по преструктурирането като Марк Далтън от новосформираната Halsey Lane Holdings. Тези професионалисти са амбицирани да помогнат на кредиторите да променят характера на неочакваните си придобивки по такъв начин, че да успеят да ги продадат и да изкарат пари от тях.

Ръст на лошите заеми и фалитите

От години банките се оказват собственици на компании. Това се случва най-вече в периоди на икономически кризи, в които се увеличава процентът на лошите заеми или фалитите. В настоящата криза обаче фалираха много по-разнообразни компании, а бяха придобити редица затруднени компании в период, когато икономическото съживяване все още не е сигурно.
Дори компаниите, които са преструктурирали дълговете си, може да се окажат пасив за банките с напредването на времето. Новите регулации за банкрутите, както и фокусът върху финансовото преструктуриране, което ще бъде резултат от високите нива на дълг, скъсиха времето, с което компаниите разполагат в Съда по банкрутите, и може да не са оперативно стабилни, когато излязат от процедурата по обявяване в несъстоятелност.
На това разчитат и новите експерти по преструктурирането. „През по-голямата част от времето тези компании може пак да са затруднени, защото периодът, в който са били в несъстоятелност, за да сложат ред в делата си, е доста кратък“, коментира Далтън, който преди е работил за хедж фонда Avenue Capital и фонда за дялово инвестиране Trimaran Capital.
Halsey Lane Holdings, AlixPartners и Loughlin Meghji са сред специализираните в преструктуриране фирми, които търсят възможности да помогнат на банките с управлението на компаниите, които са придобили във вълната от банкрути през 2009 г.
„По време на последния цикъл някои компании бързо се обърнаха към Съда по банкрутите, за да се справят с финансовите си нужди за рефинансиране като противоположен избор на оперативното преструктуриране“, казва Санджийв Кемлани, старши управителен директор на консултантската фирма по преструктуриране FTI.
„В резултат на тези им действия новите собственици получиха възможност да създадат стойност – мерките по съкращаване на разходите са помогнали, но са необходими и ръст на възвръщаемостта, и увеличение на маржа“, пояснява той.

Замяна на дълг за акции

С изчезването на пазарите за препродажба на много от най-затруднените активи, бизнес имоти и медии банките им кредитори често нямат друг избор, освен да заменят дълга за капиталови дялове и да изчакват.
„Банките щяха да бъдат съсипани, ако се бяха опитали да се оттласнат от дъното“, казва Чарлз Смит, управляващ директор на Loughlin Meghji, който преди е работил за филиала на JPMorgan за синдикиран заем и ливъридж.
Банките обаче не се и разглеждат като „естествените собственици“ на тези активи, пояснява той. И добавя: „Банкерите реално не се славят със способността си на оперативни мениджъри.“
Дали банките искат, или имат нужда от помощ в управлението на тези бизнеси, е съвсем отделен въпрос. Банките вече разполагат със специализирани отдели, натоварени със задачата да управляват затруднените компании и да преструктурират заемите, когато положението им започне да се влошава.

Порой от фирмени оферти

Пожелал анонимност ръководител на преструктуриращ отдел в търговска банка споделя, че е залят от оферти на фирми, които предлагат управление на специфични активи (или на целия портфейл с активи в акции) в замяна на процент от печалбата към стойността на активите. Но не е особено заинтересован.
„Предпочитаме да се фокусираме върху осигуряването на солидно корпоративно управление, най-добрите специалисти в борда (на директорите), както и правилните хора, които да допринесат за подобряване стойността на компанията. Търсим хора не само със специфичните за индустрията умения, но и такива, които имат финансови познания и са вещи в одита“, уверява той.
Фред Крофорд, главен изпълнителен директор на AlixPartners LLP, коментира за Ройтерс: „Според мен мотивацията на даден кредитор, независимо дали банка или фонд за дялово инвестиране, е да натрупа подобаващото равнище на възвръщаемост за разумен период от време.“
В същото време обаче съвсем ясно е, че банките, след годината на най-много корпоративни фалити в историята на сектора, управляват все повече бизнеси.
През миналата седмица компанията за сондиране на нефт и газ Cross Canyon Energy Corp избегна фалита под управлението на кредитора CIT Group, който получи акции на стойност 95% от новата компания.
JPMorgan Chase стана собственик на част от Reader’s Digest, когато в началото на годината последната се размина на косъм с фалита, а сред активите на банката фигурира и Journal Register.
В същото време кредитори като Credit Suisse Group, Citizens Bank of Pennsylvania и CIT се съревновават за контрола над фалиралия издател на Philadelphia Inquirer и Philadelphia Daily News.
В сектора на недвижимите имоти Credit Suisse стана собственик на Gansevoort Hotel в Маями Бийч в началото на годината, а Citigroup пое курорта St. Regis Monarch Beach Resort през миналата година, преди да го обяви за продажба. Wells Fargо, заедно с други финансови институции, са станали собственици на хотела казино Resorts Atlantic City в края на миналата година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *