Банките трупат средства, за да ги дават на кредит

Банките трупат средства, за да ги дават на кредит

Лихвата по влоговете подскочи до 9,5%

Клиентите предпочитат депозити с растяща доходност.

Най-висока доходност дава банка „Алианц“ – до 9,5% при депозит „Ускорение“. Срокът е 3 години, разделен на 7 периода по 3 месеца, а лихвата започва от 4,75% годишно. Продуктът е в лева, евро и долари, минималната сума е 1000 лв. ($500 или евро). По сметката

може да се довнася

а като бонус получаваш международна дебитна карта „Маестро“ и безплатна застраховка „Злополука“. При депозит „Комфорт“ пък се ползва 100% от сумата като овърдрафт, доходността за 3 г. е 7,76% годишно, а лихвата може да се тегли.

Доста активна е и Пощенска банка. С последния си атрактивен продукт „Активни пари“ тя предоставя доста добра доходност от спестяване – 7% годишно за влогове в лева. За евро и долари лихвата е съответно 6 и 6,5%. Минималната сума е 1000 лева (евро, щатски долари). Това е и долна граница, под която не може да се теглят пари без наказателни такси. Натрупаната лихва се плаща след 12 месеца или при предсрочно прекратяване на депозита. По него може да се довнася по всяко време, но не повече от 1000 лв. месечно. Изгодни са и срочните депозити на ПБ. Те са за 1, 3, 6 и 12 месеца, а доходът зависи от количеството вложени пари и срока. Минималната сума е 250 лв., а праговете са до 9999, до 14 999 и нагоре. Минималната лихва е за едномесечните депозити – 3,5% за лева, 1,75 % за евро и 1,85% за долари. За по-големи суми във всички валути банката договаря доходността индивидуално. Пощенска предлага годишна лихва до 4% и по разплащателна сметка „Интерес“. За улеснение на клиента на сайта на банката продуктите са представени с

таблици и всички подробности

Булбанк пък набляга на разплащателните сметки и обвързва спестяванията с примамливи възможности за овърдрафт и FLASH кредит до и над размера на депозита.

ОББ също е разработила доста продукти за спестяване. Безсрочният спестовен левов влог „Плюс“ е със стъпаловидно олихвяване на сумите, без те да се блокират. При влог 1500 лв. 1000 се олихвяват с 2%, а 500 – с 2,5%. Внасяте без ограничения, но се допускат само по две тегления месечно. На същия принцип е разработен „Европлюс“, но за влогове в евро. Срочният едногодишен депозит „Бонус“ е в лева с минимален праг от 1000 лв. При него за 12 месеца парите фактически се олихвяват като за 13. Минималната сума е 1000 лв. При депозит „Премия“ пък олихвяването е стъпаловидно за 6 или 12 месеца. При едногодишен депозит за първото 4-месечие лихвата е 4%, а за последното – 7%. При 3-годишен – 6 на сто, а минималната сума – 3 хил. лв. На вложителя се осигуряват още 3 хил. лв. под формата на овърдрафт по дебитна карта. При предсрочно теглене банката взема наказателна лихва.

Сред най-атрактивните продукти е и спестителната ПроГрама на ПроКредит банк. При нея може да

внесете дори

10 лева

и да определите сами срока. За 5 години при базова лихва 6,25% годишно, надбавката е 1%, за 20 г. – 7,75%. Този продукт е много удобен за целеви спестявания – детски, за учение, за сватба. Ако 5 години внасяте всеки месец по 20 лв., получавате 1450,54 лв. накрая, или с 25% повече, отколкото сте внесли. Депозитните продукти на банката са ПроВлог (може да се тегли преди падежа, но се запазва лихвата от предишното олихвяване), ПроАванс (лихвата се тегли авансово, може и веднага – при внасянето на сумата), Про10 – теглиш до 10% от внесената сума, без да се нарушава доходността при падежа, ПроРент и др.

Атрактивен депозит, който предлага Банка ДСК, е „Мотив“ – с растяща доходност, в евро и лева. Минималната сума за откриване на сметка по този депозит е 1000 лв. Олихвяването става на определени нива, като най-високата доходност е 3,4 на сто. В действителност обаче е по-висока, защото сумите се капитализират. По-изгодни са обикновените срочни депозити на банката – с 5% лихва за суми от 250 до 10 хил. лв.

Валерия Стойкова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *