Банките увеличиха печалбата си повече от два и половина пъти за година.

Повече от два и половина пъти – с над 166%, или с 383.4 милиона лева, е нараснала печалбата на банките у нас за 1 година. Положителният резултат на трезорите в края на сегашния юли е бил 614 милиона лева, става ясно от последните данни на БНБ. В края на миналия юли банковата система отчете 230.2 милиона лева печалба.

Само през юли банките са прибавили нови 110.4 милиона лева към печалбата си. Това е един от най-успешните им месеци тази година. По-голяма печалба банките са имали само през януари, когато са натрупали 120.6 милиона лева.

По думите на икономиста Любомир Дацов все по-сериозните банкови печалби се дължат на подготовката за предстоящите стрес тестове и прегледа на активите им. „Банките започнаха много усилено да преструктурират портфейлите си заради предстоящите проверки“, заяви вчера той пред „Сега“. Има и друг фактор, повлиял ръста на печалбите – раздвижването на икономиката. Според него това е и причината за свиването на просрочените кредити.

Основна причина за растежа на печалбата на банките обаче остават приходите от такси и комисионни. В края на юли те са надхвърлили 586.7 милиона лева. Реално приходите по това перо са почти равни на цялата печалба на банковата система за периода. Само през юли банките в България са събрали над 93.2 милиона лева от граждани и фирми под формата на такси и комисиони.

Приходите от лихви през юли са били 305.9 милиона лева. От началото на годината до началото на август общата им сума в банковия сектор достига 2.171 милиарда лева. На годишна база обаче приходите по това перо се свиват с близо 18%, или с 466.8 милиона лева. Причината за спада са по-ниските лихвени нива по кредитите. Спадът на лихвите по депозитите е много по-голям от този по кредитите и изцяло наваксва загубата на трезорите. Разходите на банките за изплащане на лихви по депозити се свиват с над 46% до 568.888 милиона лева за година. В края на юли миналата година трезорите са изплатили 1.064 милиарда лева на вложители. Така въпреки ръста на депозитите за последната година разходите на банките за изплащане на лихви са се свили наполовина. Причината е в драматичния спад на лихвените нива по влоговете за последната година.

„Понижаването на лихвите по депозити носи печалбата на банките“, обясни и доц. д-р Григор Сарийски при представянето на годишен доклад за развитие на икономиката на Института за икономически изследвания при БАН през юни. Според БАН банковата система успява да отбележи положителни тенденции, защото въпреки намалението на приходите по лихви от кредити разходите по депозитите намаляват много по-бързо. Освен това приходите от такси и комисиони продължават да се увеличават

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *