Банките ще казват за негарантиран влог

Министерският съвет прие предложения за промени в Закона за гарантиране на влоговете в банките. С тях в нормативната ни уредба се въвеждат изискванията на Директива 2009/14/ЕО, приета на 11 март т.г.
Тя е свързана с размера и срока на изплащане на гарантираните депозити, съобщиха от правителствената информационна служба, на която се позова Фокус.
Запазва се въведеното през ноември 2008 г. пълно покритие на сумите по влоговете на едно лице в банка до 100 хил. лв.
Наполовина обаче се съкращава срокът, в който Фондът за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) ще изплаща на вложителите гарантирания размер по влоговете в банка. В момента той е 45 дни. С промените в закона срокът ще бъде намален на 20 работни дни. Срокът за подаване на информация за влоговете в банката от назначения квестор, ликвидатор или синдик до управителния съвет на фонда ще бъде намален съответно от 15 дни на 3 работни дни. Срокът, предвиден за оповестяване в най-малко два централни ежедневника на деня, от който започва изплащането на гарантираните влогове, както и банката, чрез която ще се извършват плащанията, се съкращава от 15 дни на не повече от 7 работни дни преди започване на изплащането на сумите. Намаляването на сроковете е резултат от концепцията за възможно най-бързо изплащане на гарантираните суми по влоговете, а целта е запазване доверието на вложителите.
С измененията в закона се въвеждат и разпоредби, чиято задача е защита на потребителите. Разширява се обхватът на информацията, която банките са длъжни да предоставят, както в своите общи условия по предлаганите влогове, така и в съответните договори. Промяната е в съответствие с изискванията на директивата, според които банките са длъжни да посочват приложимата система за гарантиране на влоговете, размера, до който са гарантирани и компетентния орган, който трябва да изплаща сумите. Задължително става посочването на влоговете, които не са гарантирани. С повишаване информираността на потребителите ще се осигури по-голяма прозрачност при предоставянето на финансови услуги и по-голяма сигурност на вложителите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *