Банки в Испания стават агенции за имоти

Около половината от спестовните банки в Испания обединяват усилия за създаването на „агенция за имоти“, която ще продава имоти с просрочени ипотеки и проекти на стойност 3 млрд. евро, съобщи PropertyWire.
Новата компания ще се казва Ahorro Corporación Soluciones Inmobiliarias (ASCI) и ще се управлява от компанията за финансови услуги Ahorro Corporación, която се притежава съвместно от банките.
Целта е да се превърне в най-голямата агенция за имоти в Испания, като ще използва 17 хил. местни клона на банките, за да предлага имоти за продажба и под наем.
Надеждите са инициативата да помогне да се „разтоварят“ огромен брой имоти, които сега са собственост на банките и се очаква цените да бъдат с намаления до 25%.
Засега към проекта са се присъединили 23 от общо 42 спестовни банки в Испания. Двете най-големи, Caja Madrid и La Caixa, все още не са част от схемата, но разглеждат въпроса отблизо.
Новата компания ще продава всички видове имоти, включително земя, проекти в процес на изграждане, бизнес имоти и жилища. Компанията казва, че вече разполага с наличност от имоти за продажба, които се оценяват на общо 3 млрд. евро.
Жилищните имоти ще се предлагат за продажба с намаления до 25%, като банките имат възможност да предлагат финансиране на купувачите. По-голямата част от жилищната наличност засега се състои от основни жилища, но ще се предлагат също и ваканционни имоти по крайбрежието.
Някои испански издания са определили хода като създаване на „лоша банка“, която да се занимава с токсични активи, но това е било отречено от Антонио Фернандес, директор на Ahorro Corporación.

Въпреки че избягваха финансовите инструменти, които парализираха дейността на много от техните международни конкуренти, испанските банки не могат да избегнат ефектите от краха на местния пазар на имоти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *