Банковата система на ЕС e под заплаха, заради токсични облигации

Банките в Европейския съюз имат толкова голямо количество обезценяващи се и губещи ликвидност облигации, че съществува риск редица държави от ЕС да наложат мораториум върху плащанията, сочи секретен доклад на Европейската комисия.
Заради изтичане на информация части от него са публикувани в електронното издание на британския вестник „Дейли телеграф“
В документа на ЕС се посочва, че размерът на задълженията по т. нар. „токсични“ облигации създава опасност от „системна“ криза в банковата система на съюза.
Експерти от Европейската комисия изтъкват, че отписванията на активи по тези книжа могат да достигнат сума, сравнима с брутния вътрешен продукт на няколко страни членки на ЕС.
В резултат на това някои държави от съюза няма да могат да си позволят да продължат да поддържат банките за сметка на държавния бюджет.
В доклада на ЕК не се назовават тези страни, въпреки че „Дейли телеграф“ публикува свой списък, който включва Австрия, Белгия, Великобритания, Ирландия, Люксембург, Холандия, а също и Швейцария, която не е членка на ЕС. Икономиките на всички тези държави имат големи финансови сектори.
Източник: БТА
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *