Банковите такси 20 пъти по-скъпи от ЕС

Таксите за банкови преводи от България към трезори в чужбина биха всички рекорди. В сравнение с преводите в Европа у нас те струват на родния бизнес почти 20 пъти по-скъпо. За това сигнализира Ангел Дамов, управител на фирма „Еко стар България“, пише Стандарт.

„За банков превод от Австрия до Германия наши партньори плащат 1,20 евро. В една от големите чужди банки в България например до края на януари 2009 г. минималната комисиона беше 8 евро плюс още толкова за SWIFT. От февруари обаче тази минимална комисиона стана 15 + 8 евро, или общо 23 евро за транзакция. „Бедните“ германски компании плащат по 1,2 евро, а „богатите“ български фирми – 20 пъти повече“, възмущава се предприемачът.

Според него от началото на 2008 г. в ЕС действа споразумение междубанковите преводи в рамките на общността да се третират като вътрешни (в границите на държавите членки) по отношение на таксите и комисионите, които банките си начисляват за услугата.

„България като член на ЕС би трябвало да е част от тези взаимоотношения“, смята Ангел Дамов.

За съжаление въпреки членството ни в ЕС ние не можем да се възползваме от това споразумение, коментира за изданието подуправителят на БНБ Димитър Костов. То важи само за държавите от еврозоната, а не за всички членки на ЕС.

Споразумението се отнася за 16-те страни, които са въвели еврото като разплащателно средство и са „закрили“ местните си валути. Сред тях са почти всички държави от Западна Европа без Англия, Дания и Швеция, които запазиха валутите си.

Последна към Еврозоната в началото на 2008 г. се присъедини Словакия. Банковите преводи от България към останалите членки ще струват 1,2 евро, когато и ние влезем в Еврозоната. Дотогава политиката на всяка банка за таксите и комисионите ще се определя само от пазарните принципи.

actualno.com
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *