Банкрут на Гърция и Ирландия и разпадане на еврозоната до 2016 г.?

Блумбърг
Повечето световни инвеститори прогнозират, че в рамките на пет години най-малко една държава ще напусне еврозоната, а Гърция и Ирландия ще просрочат задълженията си. 59% от участвалите в допитване на „Блумбърг“ са казали, че една или повече държави от 17-членната еврозона ще я напуснат до 2016 г., а 11% смятат, че това ще се случи в рамките на една година. Запитаните не са единодушни по въпроса, дали Португалия ще просрочи задълженията си, докато мнозинството са изразили доверие в Испания.
Подобен песимизъм подчертава колко важно е германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Никола Саркози спешно да потърсят нови начини да умилостивят инвеститорите, след като спасителната помощ на стойност близо $1 трлн. не успя да успокои пазарите. Тежкото положение на Европа е на челно място в дневния ред на конференцията в Давос, където Меркел, Саркози и президентът на ЕЦБ Жан-Клод Трише са сред поканените 2500 служители, банкери и икономисти.

„Абсурдна хипотеза“

„Европейските проблеми получиха нужното внимание, но само със съвместни усилия, заяви Тед Джарвис, старши вицепрезидент на Indiana Trust Company в Андерсън, щата Индиана. Няколко държави от еврозоната не следваха правилните политики и така паднаха в дълбок трап, който сами си изкопаха.“
Преди ден португалските 10-годишни облигации се сринаха, като доходността им се повиши с 9 базисни пункта до 6,83%, или с 391 базисни пункта над тази по сравнимите германски облигации. Доходността на испанските облигации се покачи с 2 базисни пункта до 5,34%, докато доходността на гръцките 10-годишни книжа скочи с 4 базисни пункта до 11,38%.
Участвалите в проведеното тази седмица проучване 1000 инвеститори, анализатори и търговци бяха почти поравно разделени по въпроса, дали еврозоната ще се разцепи. По-голямата част от 45-те процента, отговорили в полза на разпад, са казали, че той няма да се случи в следващите 5 години. 48% са отговорили, че еврозоната никога няма да се разпадне.
„Много е трудно да си представим сценарий, в който еврозоната се разпада, заяви Кенет Брукс от Lloyds TSB Corporate Markets в Лондон. Политическите инвестиции в проекта са прекалено големи, а европейският дългов пазар е най-големият в света.“
Година след като гръцките представители обикаляха залите на Конгресния център в Давос в опит да повишат търсенето на гръцки облигации без успех, европейските правителства се опитват да увеличат инструментариума за борба с кризата. Сред обсъжданите предложения е увеличението на спасителния фонд от $1 трлн.
Докато мнозинството от анкетираните предвиждат, че някой член на еврозоната ще се оттегли в рамките на пет години, други 13% смятат, че първата държава ще си тръгне след този период. По-малко от една четвърт са отговорили, че регионът ще се запази непроменен. Почти половината от участвалите в анкетата от Европа са отговорили, че еврозоната ще се запази в сегашния си състав, което е четири пъти повече от запитаните в САЩ.
Трише, за когото тази среща в Давос ще бъде последна в качеството му на президент на ЕЦБ, окачестви идеята, че еврозоната ще изгуби някой от членовете си, като „абсурдна хипотеза“. Някои от икономистите и историците не са толкова сигурни. Например професорът от Масачузетския технологичен институт Саймън Джонсън предвижда, че Гърция, а може би и Португалия, ще напуснат еврозоната в даден момент.
„Еврозоната ще излезе от кризата с по-силно ядро и по-малко членки“, казва в интервю от 5 януари Джонсън, който е бивш главен икономист в МВФ. Проф. Нийл Фъргюсън от Харвардския университет заяви пред „Блумбърг“, че еврозоната рискува да се разпадне, ако лидерите й не договорят по-обвързващ фискален съюз.
Макар гръцкото правителство да отрича информациите, че проучва възможности за преструктуриране на дълга си, почти три четвърти от анкетираните смятат, че страната ще просрочи задълженията си. Общо 53% вярват, че това ще се случи и с Ирландия.

Комплексни промени

„Изобщо не се говори за това, че всички спасителни акции са финансирани също с дълг, казва Кевин Балдоф, портфолио мениджър в Wafra Investment Advisory Group в Ню Йорк, според когото Гърция вероятно ще фалира. Не можете да решите дългов проблем с още дълг. Така печелите време, но си вредите в средносрочен и дългосрочен план.“
Колкото до Португалия, 47% предричат банкрут, а 48% са на обратното мнение. Две трети от инвеститорите казват, че Испания няма да се срине, а три четвърти вярват в стабилността на Италия.
Цената за застраховане на португалски държавни облигации срещу просрочване нарасна с 0,14% на 4,42%, което все пак е под рекордните 5,51% от 30 ноември. Кредитните суапове по испанските книжа се покачиха с 0,12% на 2,67% при 3,65% в края на ноември.
„По-неотложно, а и по-вероятно от разпада, е преструктурирането при някои страни, казва Нариман Бехравеш, главен икономист в консултанта IHS в Лексингтън, Масачузетс. Рано или късно това ще се случи.“
За сравнение над 90% от запитаните казват, че нито САЩ, нито Великобритания ще фалират. Общо 46% определят като възможно пренасянето на кризата отвъд Атлантика срещу 53% на другия полюс. Половината смятат, че доларът ще е по-скъп спрямо еврото след три месеца при 33% от анкетираните през ноември.
Саркози и Меркел имат планирани ключови за общия тон речи в Давос тази седмица. Трише участва в сесия за еврото, а еврокомисарят по икономическите и валутните въпроси Оли Рен (който на 12 януари заяви, че нито една държава няма да преструктурира дълга си) ще участва в подобна дискусия заедно с гръцкия финансов министър Георгиос Папаконстантину.
Официалните лица от ЕС искат до срещата на 24-25 март да завършат комплексния пакет от промени, който реформира инструментите за спасяване, очертава механизъм за бъдещо подпомагане и затяга фискалната съгласуваност. Инвеститорите са уверени в силите на европейските лидери, показва проучването. Общо 69% одобряват Меркел, 63% имат положително мнение за британския премиер Дейвид Камерън, а 56% подкрепят политиката на Трише.
На въпрос, дали очакват правителствата да вземат мерки за обуздаване на банковите бонуси, 62% отговарят отрицателно, а 34% – утвърдително.
Тримесечното проучване Bloomberg Global Poll сред инвеститори, трейдъри и анализатори е проведено от американската фирма Selzer & Co.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *