Банк ъф Ингланд намали лихвата с 0.5% до 1 на сто

Централната банка на Великобритания намали очаквано основната лихва с 0.5 на сто до 1%.
Глобалната икономика е във вихъра на тежък и синхронизирани спад. Производството в напредналите икономики спадна рязко през четвъртото тримесечие на 2008 г., а ръстът в нововъзникващите пазарни икономики се забави значително, се казва в съобщение на банката. От Банк ъф Ингланд уточняват, че в Обединеното кралство производство е спаднало рязко през четвъртото тримесечие на миналата година, а бизнес проучвания за началото на годината са аналогични.
Кредитни условия пред фирмите и домакинствата бяха затегнати допълнително, а потребителските разходи останаха слаби. На влошаващата се конюнктура фирмите отговориха с намаляване на запасите, свиване на производството и освобождаване на персонал.
Комитетът по паричната политика, който взе днешното решение приветства най-новите мерки на правителството за справяне с проблемите в банковата система.
На своето заседание Комитетът отбелязва, че въпреки нарушения механизъм на паричната политика, последните намаления на лихвения процент, все пак са имали значително въздействие.
Заедно с последните облекчения във финансовата политика, значителният спад на стерлинга и понижението на стоките, всичко това ще осигури значителен стимул за производствената активност.
Така Комисията заключи, че по-нататъшно намаляване на лихвения курс с 0.5 процентни пункта до 1.0% е оправдано за този месец.
darikfinance.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *