Банско заприлича на Бевърли Хилс

Половин милиард са налети в курорта за последните години

Банско изкуши политици, бизнесмени, спортисти и шоу звезди. Те се надпреварват да влагат парите си в най-големия ни ски курорт. Разширяването на пистите и новите съоръжения, направени в последните години, дадоха тласък и на строителството в региона. Градчето отесня и инвеститорският интерес се пренесе и в околните Разлог, Добринище, с. Баня. Бившият министър на вътрешните работи Богомил Бонев, шефката на Надзорния съвет на СИБанк Цветелина Бориславова, руският музикален продуцент Ованес Мелик-Пашаев, футболната звезда Христо Стоичков са малка част от имената на известни персони, които са вложители в терени и сгради в региона.

Футболната звезда Христо Стоичков разпуска в собствен апартамент в комплекс „Тамплиер“ в Банско

Фото Румен Жерев Луксозен хотел в Банско строи Бонев, стана ясно още преди година. Модерната сграда е край местностите Средореко и Аланица. През седмицата от общината съобщиха, че ексминистърът е инвеститор и в модерен апартаментен комплекс, близо до началната станция на кабинковия лифт. Сградата ще е готова за новия зимен сезон.

Известният музикален продуцент и собственик на ферибота „Оряхово“ Ованес Мелик-Пашаев ще инвестира в комплекс „Даунтаун“. Той ще е разположен на над 56 хил. кв. метра площ, което е най-голямото строителство в Банско.

В комплекса „Тамплиер“ жилище има футболната ни звезда Христо Стоичков. То обаче му е подарък от собствениците. Вложения има и „Кемпински“, която изгради първия 5-звезден хотел в наш ски курорт.

Ски легендата Марк Жирардели също е сред инвеститорите в Банско. Общинските съветници вече приеха предложението на „Жирардели спорт център“ за създаване на съвместно акционерно дружество за изграждане на спортно-туристически център. Инвестицията се предвижда да достигне 8 млн. евро.

Над половин милиард лева са вложени в Банско от 2003 г. досега. За последните три години в курорта са издадени близо 700 разрешения за строителство на хотели и ваканционни комплекси с обща площ от 430 хил. кв. м. Пиринският курорт разполага с около 10 хил. легла. По данни на „Адрес недвижими имоти“ до началото на следващия зимен сезон легловата база в курорта ще нарасне с още 20 хиляди.

Други големи проекти са „Белведере холидей клуб“ с над 35 хил. кв. м площ (инвестиция на „КП Имобилен“) и „Сапфир резиденс“ с около 30 хил. кв. м. Най-много са издадените строителни разрешения отново за местността Грамадето, където се намира кабинковият лифт. По данни на местния клон на „Виктория инвест“ в момента там има над 50 големи обекта в строителство. Сред активните инвеститори в района са „Балканстрой“ (хотелите „Перун“, „Глазне“, „България“, „Стражите“ и „Гранд Арена“), „Галчев инженеринг груп“ с проектите за хотелските комплекси „Тринити“ и „Вихрен“, както и благоевградският клон на „Главболгарстрой“. „Галчев инженеринг“ е на Николай Галчев, един от шефовете на футболен клуб „Пирин“-Благоевград.

В момента заедно с „Бараж и ко“ „Балканстрой“ изгражда голф комплекс между Банско и Разлог – „Пирин голф холидейз клуб“. Инвестицията е на стойност 62 млн. евро. Комплексът се изгражда на площ от 900 дка и ще бъде завършен до края на 2007 г.

До края на годината се очаква да бъде завършен комплексът на английската компания „Макантъни“ „Ски спа голф“ срещу входа на голф игрището, който предвижда изграждането на две основни сгради с обща площ от около 6 хил. кв. м. Първата сграда вече е завършена, а жилищата в нея се продават основно на граждани на Острова на цени от 1300-1500 евро/кв. м.

Тези дни „Феърплей интернешънъл“ купи в строеж един от хотелите в комплекс „Св. Иван Рилски спа и апартаменти“, в който ще бъдат инвестирани около 7 млн. евро.

Изчерпването на свободните терени за строителство в Банско вече насочи инвеститорите към Разлог, Добринище и село Баня. В Разлог най-атрактивната инвестиция е „Катарино СПА“ на СИБанк. Вложението е за 12 млн. евро. Комплексът има 114 двойни стаи, 4 двойни стаи лукс и 21 апартамента. Плюс още 64 апартамента в еднофамилни къщи.

Стотици инвеститори атакуват всеки ден кметството на Разлог, сподели общинският кмет Любен Татарски. Към момента са представени мащабни проекти в областта на туризма. Инвестициите за тях надхвърлят 600-700 млн. евро. Земи за застрояване в общината има достатъчно. Само в местността Бетоловото те са с площ над 5500 дка, а в местността Кулиното са над 6000 дка. Само в района около голф игрището в местността Бетоловото са закупени над 150 имота от частни лица. Предвижда се вдигането на хотели и ваканционни селища с 30 хил. легла. Поне още толкова легла ще има в местността Кулиното, където са ски пистите, и в района на Катарино. Над 150 са изтъргуваните частни имоти и в прочутото с минералната си вода село Баня.

Елена Маркова

Владимир Симеонов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *