БАН: Идеята на Дянков е абсурдна и неприемлива

Идеята на вицепремиера Симеон Дянков за прехвърляне на институтите в БАН, които се занимават с изследвания по хуманитарните и обществени дисциплини, към университети, е абсурдна и неприемлива.
Това пише в позиция на ръководството на БАН.
„Изговореното предложение на министър Дянков за преместване на хуманитарните и социални науки към университетите е крайно необмислено, както от гледна точка на световната практика, така и от гледна точка на българските традиции. В структурите на големите европейски научно-изследователски центрове хуманитарните и социалните проучвания заемат значимо място“, заявяват от академията.

Оттам отбелязват, че дейността на хуманитарните и на социално-икономическите институти в БАН, има двойна мисия – експертно обслужване на държавата от една страна, и извършване на изследователска дейност от друга.

„За разлика от университетските структури, които са дисциплинно организирани, тези в БАН все повече се структурират като проблемно ориентирани в полетата на културното наследство и идентичността, на икономическото развитие, обществените отношения и човешките ресурси. Научните архиви и сбирки, създадени в продължение на век и половина, са не само надеждна изследователска структура с методологично значение за цялата българска хуманитаристика, но и трезор, съхраняващ паметта за изчезнали вече феномени. Те ще бъдат безвъзвратно разпиляни при отделянето на хуманитарните институти от БАН“, се казва още в официалното съобщение.

Според академията пренасочването на институтите от хуманитарно и обществено направление към даден ВУЗ, ще прекъсне ефективното сътрудничество с останалите университети.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *