Бан Ки-Мун призова страните от Г-20 да окажат финансова помощ на бедните държави

Генералният секретар на ООН Бан Ки-Мун призова лидерите на 20-те най-индустриализирани страни да одобрят внушителен план за стимулиране на икономиките на бедните държави в условията на финансова криза, която по неговите думи става все по-тежка, поражда политическа нестабилност и заплашва да предизвика социални конфликти на много места по света.

Бан изпрати циркулярно писмо до участниците в предстоящата на 2 април в Лондон среща на върха на Г-20, в което призовава през 2009 и 2010 г. за подкрепа на развиващите се страни да се отделят най-малко един трилион долара.

След като се срещна с британския премиер Гордън Браун обаче той отказа да потвърди тези стойности, като обясни, че трябва да обсъди точния размер на помощите с лидерите на основните развити и нововъзникващи пазарни икономики.

Браун, който застана до Бан след 45-минутна среща между двамата, увери, че Г-20 има желание да подкрепи бедните държави, които имат проблеми с банковите си системи, нуждаят се от помощ, за да съживят търговията и са понесли тежки удари вследствие на глобалната финансова криза. Той обаче отбеляза, че никой не може да посочи с точност размера на тази помощ и увери, че води диалог във връзка с даренията, които страните от Г-20 са готови да предоставят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *