БАН: Най-големият проблем на Бюджет 2015 е събираемостта на приходите

Бюджет 2015, също както бюджетите от предишни години, показва един сериозен проблем – събираемостта на приходите. Това заяви проф. Митко Димитров, директор на Института по икономически изследвания към БАН. Ежегодно учените правят преглед на бюджета между първото и второто му гласуване от парламента.

От началото на прехода хората, които вземат политическите решения в България, не правят опит да променят ситуацията, коментира проф. Димитров. Той призова политиците да признаят проблема и да предложат решение.

„Нашият бюджет има проблеми със събирането на средствата. Около 2 млрд. лв. от ДДС редовно не се събират. Митниците също не успяват да съберат достатъчно от акцизи и мита“, заяви проф. Димитров. На фона на този проблем той смята парламентарните битки между партиите при дебатите за бюджета за „необясними“.

Като друг проблем анализаторът посочи, че в България се декларира, че използваме програмното бюджетиране, но това не става на практика. При програмното бюджетиране използваният ресурс трябва да се съпоставя с резултатите, посочи той.

Митко Димитров посочи като положителни тенденции това, че финансовото министерство е планирало 3% дефицит, което било положителен сигнал към инвеститорите. Макар и със символични средства, има ориентираност към социалните проблеми, отчете той.

Проф. Искра Белева заяви, че реално в Бюджет 2015 няма политики, с които да се постигне обрат на пазара на труда и заетостта остава стагнираща, при високо равнище на безработица.

Бюджетът е консервативен по отношение на социалните дейности. Затова няма да има подобрение в социалната сфера, каза проф. Васил Цанов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *