БАН: Не може да се очаква чудо за БФБ-София

Зеленият цвят на българския капиталов пазар все още е по-скоро едно обещание за бъдещето, отколкото сбъдната реалност, каза по време на излъчена онлайн пресконференция на Българска академия на науките (БАН) д-р Пламен Чипев от институцията.
„Добрата новина“ по думите му е това, че вече има силна корелация на движението на БФБ-София с развитите западни пазари, с което се слага край на периода на изолация на местния пазар. Негативният ефект е, че „това, което се случва на Запад, се пренася и тук“, посочи Чипев.
„Лъвският скок“ на борсата от тази сутрин показва положително развитие от достигнатата ниска точка през февруари, каза той, като обаче допълни, че не може да се очаква чудо за БФБ-София.В началото на днешната борсова сесия SOFIX се изстреля с 8%, като към момента повишението възлиза на 5,6 на сто.
Посоченото февруарско дъно изпревари с две седмици най-тежкия период за западните пазари от началото на март, но едно трайно възстановяване на международните борси вероятно ще закъснее у нас. Причината според Чипев е в това, че ще е нужно известно време да се генерира свободен капитал, който да бъде насочен към България и на който българският капиталов пазар в голяма степен разчита.
От БАН не дадоха прогноза кога приблизително очакват да се случи това, но заявиха, че „кризата няма да бъде кратка“.
Препоръката, отправяна обичайно към борсовото ръководство, отново беше повторена – по-голяма комуникация с инвеститори и емитенти, инвеститорски организации и чуждите пазари за постигане на по-голяма откритост и условия за връщане на доверието.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *