БАН: Позабравените бизнес центрове и инкубатори с международно участие могат да съживят изостаналите региони

Правителството трябва да поощри създаването на международни бизнес центрове и инкубатори, чрез които на българския пазар да се привлекат допълнителни чуждестранни инвестиции и от по-малки европейски компании. Увеличеният по този начин приток на преки чужди инвестиции в страната ще намали безработицата и ще насърчи развитието на нови производства в изостаналите региони.
Препоръката е на н.с. І ст. д-р Николай Найденов от Икономическия институт на БАН. В свое изследване той анализира възможността бизнес инкубаторите с чуждо участие да се използват като инструмент за създаване на жизнеспособен сектор от малки и средни предприятия в България.
За да се осъществи идеята, според д-р Найденов, местните институции трябва да стимулират създаването на специализирани международни инкубатори, или вече съществуващите бизнес центрове у нас, трябва да привлекат за свои клиенти неголеми, но перспективни чуждестранни фирми. Основното е, те да се занимават с производствена дейност и то в отрасли, които са били характерни за съответните райони преди началото на прехода. Поради географската близост и членството на страната в ЕС, най-ефективно би било усилията да се насочат към компании от ЕС, смята икономистът.
Като база за създаването на международните бизнес инкубатори могат да се използват стари сгради и съоръжения на неработещи вече промишлени предприятия в страната. Така учредителите им ще могат да предлагат на партньорите си производствени помещения. Самите сгради биха могли да се отдават дългосрочно под наем и дори да се продават, но на компании със сериозни намерения за установяване в съответния регион.
Важно е също така в инкубатора да се приемат не просто чуждестранни наематели на офис-помещения, а инвеститори с интерес и намерения да започнат производствена дейност в страната, изтъква научен сътрудник Николай Найденов. Това ще стимулира създаването на работни места за местното население и развитието на нови производства в малките градове и изостаналите селски райони на страната, смята той.
Най-общо, в България могат да се различат 3 типа бизнес инкубатори – т.нар. общ тип, високотехнологични и виртуални. Най многобройна е първата група, в която попадат бизнес центровете, на чиято територия работят разнородни по дейност фирми. Такива са изградени основно по програмата „Заетост чрез подкрепа на бизнеса”- JOBS.
Засега в България има само 2 високо-технологични бизнес инкубатора – в Габрово и Варна. Дейността им е съсредоточена в подкрепата на идеи и проекти в сферата на информационните и иновационни технологии. Два са и работещите виртуални центрове в страната – Европейски виртуален инкубатор и инкубатора в Габрово, който работи и в уеб-пространството.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *