БАН протестира срещу намалените субсидии

Общото събрание на учените на Българска академия на науките (БАН) са изпратили писмо във връзка с намалените 10 млн. лв. субсидии на Академията до министър-председателя Бойко Борисов, Менда Стоянова, председател на Комисияга по бюджет и финанси на 41-то Народно събрание и Огнян Стоичков, председател на Комисията по образованието, науката и въпросите на децата, младежта и спорта, съобщават от БАН.

„На 30 ноември тази година по предложение на народната представителка от ГЕРБ, Десислава Танева, Комисията по бюджет и финанси към Народното събрание намали с 10 милиона лева субсидията на Българската академия на науките. За най-голямо съжаление, въпреки острия и публичен протест на научната общност и на Председателя на Комисията по образованието, науката и въпросите на децата, младежта и спорта, Огнян Стоичков, тази промяна беше гласувана при второто четене на закона за републиканския бюджет за 2010 година. По ирония на съдбата, посичането на субсидията стана в ден, в който публично бяха представени резултатите от международната оценка на БАН, извършена в продължение на 10 месеца от комисия от 40 чуждестранни учени в целия спектър от научни дисциплини. Както вече сте информирани тази оценка е много добра. Цитираме основното заключение: “Комисията по оценяването стигна до недвусмисленото заключение, че по-голямата част от институтите на БАН извършват ценна изследователска дейност според международните стандарти. В някои от случаите панелите откриха изследователски групи, които работят на челни световни позиции. Екипът оценители смята този обобщен резултат за впечатляващо постижение, имайки предвид особено трудните условия за провеждане на изследвания в България.”Бюджетът на БАН, вече определен като бюджет под санитарния минимум на обсъжданията при първо гласуване в Комисията по образование и наука е съкратен с почти 12 %, което означава прекъсване на отопление и електричество за продължителни периоди от време и затваряне на научни лаборатории. Значителни бюджетни съкращения са наложени и на другата основна научна институция в страната – Софийския университет. Това говори за последователно провеждана политика, която ще доведе до ликвидиране на науката в България. В потвърждение на това са и изявленията на министъра на финансите Симеон Дянков, който като бивш служител на Световната банка би трябвало да знае, че единственият фискален критерий за реализация на Лисабонската стратегия е процентът от Брутния вътрешен продукт, инвестиран в наука и иновации.Буди огромна тревога и фактът, че министър Сергей Игнатов не се обяви публично срещу посичането на бюджета на БАН. При тези обстоятелства ние не виждаме как той ще изгради доверие на научната общност в политиката си.
Г-н министър-председател, наскоро по друг повод се разбра, че не приемате ултиматуми. Това обаче не е ултиматум към Вас, а ултиматум към една катастрофална политика. Ако до седмица не получим ясно доказателство за рязка промяна на тази политика, ние ще бъдем принудени да предприемем необходимите действия да спрем унищожението на българските учени. Това на първо време означава да запознаем новия комисар за наука Мойра Гийгън-Куин, че в България се води антилисабонска и следователно антиевропейска политика по отношение на науката и иновациите. Част от тази политика е и намаляването на парите за Фонд научни изследвания. Ще организираме и кампания за информиране на цялата световна общност за условията, в които е поставен българския учен.
Министър-председател разчитаме на личната Ви позиция за коригиране на допуснатите политически грешки. В случая залогът е особено висок, запазването на българската наука, модернизацията и развитието на българското общество.“

Настоящето писмо е прието от Общото събрание на учените на Българска академия на науките.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *