Барак Обама иска 11,6 млрд. за военни операции

Барак Обама поиска вчера от лидерите на Конгреса да му бъде предоставено допълнително бюджетно финансиране в размер на 11,6 млрд. долара за военни операции. Броени дни преди да сдаде Овалния кабинет в Белия дом Обама пак направи реверанс на военно-промишления комплекс и ястребите в САЩ и настоява за ново финансиране за оказване на помощ на Афганистан за подготовка на неговите сили за сигурност, а също и за противодействие на терористичната групировка „Ислямска държава“ /която, между другото, е рожба на неговия предшественик Джорд Буш и Хилари Клинтън/, както и за издръжка на по-голям брой войници в чужбина, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС.
В искането се отбелязва, че президентът иска законодателите да внесат поправки във федералния бюджет за започналата на 1 октомври 2017-а финансова година, за да бъдат увеличени разходите, предвидени за „извънредни операции в чужбина“. Обама предвижда за тази цел да бъдат заделени 5,8 млрд. долара. за военните операции в Афганистан, Сирия и Ирак. Същата сума той моли да бъде заделена допълнително от бюджета на Държавния департамент и влизащата в неговата структура Агенция за международно развитие Тази сума ще се изразходва, освен за други цели, така и за „укрепване на безопасността на посолствата“, а също и за оказване на помощ на населението на онези райони в Ирак и Сирия, от които са били изтласкани джихадистите на „Ислямска държава“ и другите екстремисти.
Така според Обама, като се отчетат и новите му искания, ако бъдат одобрени, финансирането на „извънредните операции в чужбина“ през 2017-а финансова година ще нарасне на 85,3 млрд. долара.
В отделна писмена декларация, подкрепяща искането на президента, държавният секретар Джон Кери заявява, че САЩ и задграничните им партньори и съюзници са разработили и успешно реализират „всеобхватна стратегия“ за унищожение на ИД. Той посочва, че се готви решаващ удар срещу „Даеш“ (арабското име на ИД) чрез освобождаване на Мосул в Ирак и настъпление срещу Ракка в Сирия.
Искането на Обама трябва да бъде разгледано на последната сесия на сегашния състав на Конгреса, която започва идната седмица. Според АП неясно е дали законодателите ще го подкрепят, защото не се знае какви средства републиканците, които имат мнозинство и в двете камари, са готови да отпуснат за серия от недовършени разходни законопроекти по бюджета сега, след като техният съпартиец Доналд Тръмп спечели президентските избори и ще влезе в Белия дом след два месеца.

 

Милен АТАНАСОВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *