Барак Обама: САЩ ще излязат от кризата по-силни от преди

Американският президент Барак Обама за пръв път произнесе реч пред двете Камари на Конгреса. Изказването на президента е посветено основно на проблемите на икономиката и излизането от кризата. “Единственият път за пълното възстановяване на икономическата мощ на Америка са дългосрочните инвестиции, които ще доведат до създаването на нови работни места, нови предприятия и нови възможности за конкуренция с останалия свят“, заяви Обама. В течение на няколко дни президентът възнамерява да представи на Конгреса и проектобюджета.

Американският президент обеща да се бори и с протекционизма в икономиката. “Ние работим заедно със страните, влизащи в 20-те водещи световни икономики, за да избегнем протекционизма, и в същото време да засилим търсенето на американски стоки в целия свят“, заяви Обама от трибуната на Конгреса.

Интересното е, че много търговски партньори на САЩ са недоволни именно от протекционизма, който се съдържа в икономическите стимули, заложени във формулата “Купувайте американското!“

Президентът на САЩ Барак Обама намери баланс между мрачната икономическа действителност и по-обнадеждени перспективи в опит да успокои разтревожените американци, че страната им ще излезе от кризата по-силна от преди. „Въпреки че икономиката ни е отслабена, а доверието ни е разклатено, въпреки че живеем в тежки и несигурни времена, тази вечер искам всеки американец да знае това: ще изградим наново и ще се възстановим. И САЩ ще излязат по-силни от преди“, заяви Обама в първата си реч пред двете камари на Конгреса.

Президентът от Демократическата партия отправи косвени критики към предшественика си – републиканеца Джордж Буш за сегашното лошо икономическо състояние на страната и огромния й външен дълг с предупреждението, че „е дошъл денят за уреждане на сметките“. „Единственият начин този век да бъде още един американски век е най-сетне да се изправим пред цената на зависимостта си от петрола и високата цена на здравеопазването, пред училищата, които не подготвят децата ни. Нацията ни има отговорност пред децата ни да не им предава сегашния огромен дълг, който те не могат да платят“, подчерта Обама.

„Моят бюджет не опитва да реши всеки проблем или да обърне внимание на всеки въпрос. Той отразява суровата действителност, в която сме наследили трилион долара дефицит, финансова криза и скъпоструваща рецесия“, изтъкна той.
Обама нареди закриването на осъдения в цял свят военен затвор в Гуантанамо, където са задържани заподозрени терористи, припомня Ройтерс. Той се ангажира в речта си да осигури на заловените от САЩ заподозрени терористи „бързо съдопроизводство“.
Обама обеща да увеличи броя на войниците в сухопътните сили на САЩ и на морските пехотинци. Той заяви, че бюджетът за 2010 г., който ще представи в четвъртък в Конгреса, ще увеличи броя на войниците от сухопътните сили и на морските пехотинци, за да помогне на въоръжените сили, които водят едновременно две войни – в Ирак от 2003 г. и в Афганистан от 2001 г. Барак Обама също така обеща да увеличи заплащането на военнослужещите и да осигури на ветераните по-добри медицински грижи и обезщетения. Той отбеляза, че САЩ пренасочват военното си усилие от Ирак към Афганистан и заяви, че скоро ще обяви решения за Ирак, които „по отговорен начин ще сложат край“ на непопулярната война на САЩ там.

В речта си Обама отдели само едно изречение на Ирак. За сравнение предшественикът му Джордж Буш отдели три страници на войната в Ирак в речта си пред двете камари на Конгреса през януари 2008 г.

„А с нашите приятели и съюзници ще изковем нова и обхватна стратегия, която да помогне на Афганистан и Пакистан да победят Ал Кайда и да се борят с екстремизма. Защото няма да позволя терористи да заговорничат срещу американците от безопасни убежища на другия край на света“, заяви президентът на САЩ.

За да върне доверието в бюджетната политика на правителството Обама обеща да скъса със старата практика на администрацията на Джордж Буш, която не включваше в текущия бюджет всички разходи, свързани с войните в Ирак и Афганистан. „В продължение на седем години ние бяхме нация във война. Повече няма да крием цената на това“, подчерта президентът на САЩ.

Той добави, че от бюджета му за 2010 г. ще бъдат премахнати даваните без търг договори за възстановяване на Ирак, които струваха милиарди долари и че ще реформира бюджета на отбраната, „за да не се налага да плащаме за оръжейни системи от времето на Студената война, които не използваме”.

Обама защити икономическите си планове и изложи обхватна вътрешнополитическа програма, включваща реформа на здравното осигуряване и енергийна независимост. Той се ангажира да осигури повече средства на здравната система на САЩ, за да бъде намерен лек срещу рака „по наше време“. Тази здравна реформа „ще осигури най-значителните средства, които някога са били отпускани на превантивното лечение, защото това е един от най-добрите начини да се поддържат хората здрави и да се контролират разходите“ в здравеопазването, изтъкна Обама.

Президентът на САЩ поиска от Конгреса да въведе система за обмен на квоти за емисии на парникови газове в рамките на борбата срещу глобалното затопляне. „За да преобразим истински икономиката си, да гарантираме сигурността си и да опазим планетата ни от опустошенията на климатичните промени, трябва чистите и възобновими енергоносители да са също така рентабилни енергоносители. Затова моля Конгреса да ми предаде закон, който въвежда пазарно обосновани квоти за емисиите въглероден диоксид и насърчава производството на възобновими енергоносители в САЩ“, заяви той.

САЩ отделят най-много парникови газове в света, но администрацията на бившия президент Джордж Буш отказа да ратифицира Протокола от Киото, който налага конкретни цели за намаляване на емисиите на тези газове, смятани за причинители на глобалното затопляне.

Обама предупреди, че САЩ изостават в енергийно отношение и обяви, че за три години ще бъде удвоено производството на възобновяеми енергоносители.

„Знаем, че лидерът в 21-и век ще е страната, която канализира силата на чистите и възобновяеми енергоносители. Обаче Китай е този, който започна най-голямото усилие в човешката история за ефикасно използване на енергията. Ние сме измислили потреблението на слънчева енергия, но изоставаме от страни като Япония и Германия по отношение на производството й“, предупреди президентът на САЩ.

Барак Обама призова младите американци да не се отказват от гимназиалното си обучение и заяви, че САЩ се нуждаят от по-образовани работещи, за да отговорят на предизвикателствата на бъдещето. „Доброто образование не е само мост към успеха, то е задължително условие“, заяви той. Обама обеща да отпусне повече средства за образователната система и подчерта, че САЩ имат „едно от най-високите равнища на прекъсване на средното образование сред развитите страни“.

„Реформирането на образователната система обаче не е достатъчно”, изтъкна той. „Отговорност на всеки е да участва в това усилие. Затова тази вечер моля всички млади хора да се ангажират минимум една година да следват или да преминат професионално обучение. Напускането на училище вече не е вариант. Това е не само предателство към себе си, това е предателство към страната си, а тази страна се нуждае от таланта на всички американци“, заяви президентът на САЩ.

Той обеща да направи така, че до 2020 г. САЩ отново да имат най-високият процент дипломирани висшисти в света.

Обама обеща да защити затруднените от кризата автомобилостроителникомпании заявявайки, че „страната, която е изобретила автомобила, не може да го изостави“. „Ангажираме се за обновена и пресъздадена автомобилна индустрия, която е в състояние да удържи на конкуренцията и да спечели. Милиони работни места зависят от това. Десетки градове зависят от това. И мисля, че страната, която е изобретила автомобила, не може да го изостави“, подчерта той.

В опит да покаже, че ще спази обещанието си за фискална отговорност Обама заяви, че има възможност за 2 трлн. долара спестявания в бюджета през следващите десет години. Той поиска от Конгреса бързо да приеме закон за регламентиране на финансовата система. „За да се уверим, че криза с такива мащаби няма да се повтори, моля Конгреса бързо да одобри закон, който най-сетне ще реформира остарялата ни система за регулация“, каза Обама.

Той също така обяви създаването на фонд за финансиране на заеми за потребители и малки предприятия. „Ще създадем нов фонд за заеми, който ще е най-голямото усилие в това отношение, за да се даде достъп до заеми за автомобили, за училище, за малките предприятия, за потребителите и за предприемачите, които са двигателят на нашата икономика“, заяви Обама.

Той предупреди, че спасяването на банковата система на САЩ може да струва повече от предвидените за тази цел средства, но увери американците, че банковите им влогове са в безопасност. „Но ако действието ще струват скъпо, мога да ви уверя, че бездействието би струвало още по-скъпо“, заяви той и добави, че на американската икономика може да са нужни повече от десет години да се възстанови напълно.

Обама заяви, че възнамерява да укрепи съюзническите отношения и да наблегне на дипломацията, като върне САЩ на масата за преговори по въпроси от ядреното разпространение до борбата с бедността. „С думи и дела показваме на света, че е започнала нова ера на ангажимент и диалог. Защото знаем, че Америка не може да се справи със заплахите на този век сама, но и светът не може да се справи с тях без Америка“, изтъкна Обама. Той обеща неуморни усилия от страна на САЩ за осигуряване на мир между Израел и съседите му.

Обама заяви, че администрацията му ще работи с други страни по света за решаване на сегашната икономическа криза и отхвърли протекционистките търговски мерки. „Работим с нациите от Г-20 за възстановяване на доверието във финансовата ни система, избягването на възможността от ескалация на протекционизма и повишаване на търсенето на американски стоки на пазарите из целия свят“, заяви президентът на САЩ.
На заседанието на двете камари на Конгреса присъстваха повечето конгресмени и сенатори, вицепрезидентът Джо Байдън, който е и председател на Сената, председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси и почти всички членове на кабинета, както и избрани гости. От съображения за сигурност отсъстваше министърът на правосъдието Ерик Холдър, който по време на произнасянето на речта на Обама се намираше на неназовано безопасно място. Това се прави по традиция, за да се съхрани приемствеността на властта в случай на сериозно нападение или тежко природно бедствие. По същата причина от залата отсъстваха и няколко парламентаристи.

dariksinance.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *