Барак Обама: Световният икономически ред се е променил

Президентът на САЩБарак Обама заяви, че световният икономически ред се е променил. Той призова страната си да инвестира и да се обновява, за да бъде на висотата на предизвикателствата, отправяни от икономики като Китай и Индия.
Годишната си реч „За състоянието на съюза“ Обама посвети предимно на икономиката. Според американския президент, стимулирането на растежа на икономиката може да стане само с развитие на иновациите и инвестициите в науката.
„Никой от нас не може да прогнозира коя ще е следващата голяма индустрия и откъде ще дойдат новите работни места. Преди 30 години ние не можехме да знаем, че нещо, наречено Интернет, ще доведе до икономическа революция. Това, което можем да направим, и което Америка прави по-добре от всеки друг, е стимулиране на креативността“, каза Обама.
Американският президент даде пример с надпреварата в Космоса между Москва и Вашингтон в миналото.
„Преди половин век, когато Съветският съюз ни изпревари и пусна в Космоса първия спътник, ние даже не си представяхме, че ще бъдем първи в лунната програма. Науката не беше достатъчно развита за това, НАСА дори не съществуваше. Но след това с инвестиции в научните изследвания и образованието, не само изправарихме СССР, а и стимулирахме иновациите, които създадоха нови отрасли на промишлеността и милиони работни места. Това е моментът „Спутник“ за нашето поколение“, изрази се образно Обама.
Американският президентпредложи да бъдат замразени още държавни разходи. Според него, това ще позволи по-нататъшно съкращаване на бюджетния дефицита през новото десетилетие.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *