Барак Обама с вето на китайска инвестиция

Барак Обама в малкото време преди да напусне Белия дом реши да демонстрира мускули и  блокира китайско предложение за придобиване на германска компания, посочвайки, че сделката представлява риск за сигурността.

Министерството на финансите обяви вчера, че Обама ще наложи вето на плана на китайската компания Фуцзян гранд чип (Fujian Grand Chip) да придобие американския бизнес на производителя на полупроводниково оборудване Аикстрон (Aixtron) , информира Асошиейтед прес, цитирана от БТА.
Ведомството уточни в съобщение, че американската администрация е на мнение, че технологията на Аикстрон има „военни приложения“.
Решението на Обама подкрепя препоръка на комисията за чуждестранни инвестиции в САЩ, която разглежда чуждестранните намерения за покупка на американски компании. Аикстрон има свое подразделение в Калифорния.
За трети пореден път Вашингтон блокира китайско корпоративно придобиване под познатия претекст „риск за сигурността“, отбелязват световните агенции. Наскоро Китай реши да се  увеличи контрола върху големите задгранични инвестиции на местните компании. Според чуждестранните наблюдатели, решението за увеличение на контрола върху големите инвестиции на китайски компании зад граница е взето от китайското правителство заради значителното изтичане на капитали от страната и снижаването на курса на националната валута до рекордни стойности от средата на 2008 година. Рекорд за китайски инвестиции  в страната държи САЩ, където преките инвистиции от Поднебесната империя през миналата година достигнаха непознато дотогава ниво – 8,3 милиарда долара, което прави 5,5 на сто от общия обем на преките китайски инвестиции в чужбина. Според китайската статистика  през 2015 г. китайските средства, вложени в преработващата промишленост в САЩ скачат със 122,2% – до $ 4 милиарда. Инвестициите в сферата на лизинга и търговски услуги възлизат на 2,24 милиарда долара, за научни изследвания и технически услуги – 1,23 милиарда долара. Само през миналата година, китайските предприятия са сключили с американската страна 97 сделки за сливания и поглъщания, на стойност 13,05 милиарда долара. В същото време сделки за сумата от 11,19 милиарда долара са реализирани под формата на реинвестиране от китайски предприятия, създадени извън Китай.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *