Барак Обама ще насърчава кредитите за малкия бизнес

Американският президент Барак Обама и неговият икономически екип възнамеряват да отпуснат милиарди долари в помощ на малкия бизнес в САЩ, който е основен двигател на икономическия растеж и генератор на работни места в страната, съобщи агенция Associated Press.
Администрацията на американския президент ще оповести днес мерките за подпомагане на предприемачите и собствениците на малък бизнес в страната, които са изпаднали в затруднено положение.
Планът предвижда да бъдат отпуснати 730 млн. долара от средствата, предвидени по линия на спасителния план, одобрен преди два месеца. Парите ще се използват за увеличаване на държавната гаранция по кредити, отпускани на малки предприятия до 90%. В момента държавната гаранция по заеми за малкия бизнес до 150 000 долара е 85%, а за по-големи заеми е 75%.
Гарантирането на заемите на малкия бизнес от страна на правителството ще стимулира банките да отпускат повече кредити. Планът предвижда и незабавна редукция в таксите за отпускането и обслужването на кредити.
Правителството също така възнамерява да предприеме и агресивни мерки, с които да възстанови ликвидността в банковата система, като повече от 10 млрд. долара ще бъдат вложени за размразяването на вторичния кредитен пазар, е съобщил източник, пожелал анонимност. През последните месеци малкият бизнес в САЩ се сблъсква със сериозни трудности при достъпа до кредитиране.
Мерките на стимулиране на малкия бизнес в страната се въвеждат след острите критики на републиканците към администрацията на Обама поради намерението му да увеличи данъците за домакинства с годишен доход, надхвърлящ 250 000 долара през 2011 г., което ще засегне именно малкия бизнес.

investor.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *