Барозу, банките и конкуренцията

Френският план за спасяване на банките очевидно не хареса на Европейската комисия и нейния председател Жозе Мануел Дурао Барозу, който лично обясни пред RTL какви основни правила е нарушил Париж.
„Не можем да разрешим отпускане на помощи, несъвместими с основните правила на конкуренцията, обясни той.- Ако позволим на една държава да отпусне милиарди на своите банки, това ще означава да позволим нелоялна конкуренция, която може да разруши по- здравите банки. Ако оставим всеки да прави каквото си иска- това е законът на джунглата“.
Барозу и френският президент Никола Саркози влязоха в конфликт във връзка с решението на Франция да отпусне финансова помощ в размер на 10.5 млрд. евро на шест банки в добро състояние-BNP Paribas, Société générale, Crédit Agricole, Caisse d’épargne, Banque populaire, Crédit mutuel.
Според Париж „напомпването“ на фондовете на тези банки, ще ги стимулира да отпускат кредити за икономиката. Европейската комисия обаче допуска помощ единствено за банките, засегнати от финансовата криза.
Брюксел се опитва практически да наложи всички банки в ЕС- засегнати от кризата или не- да отпускат по-малко кредити, отколкото е собственият им капитал, смятат икономистите в Париж. Европейският комисар по конкуренцията пък Нели Крус изрази опасения, че подобно предимство ще засегне конкурентоспособността на останалите европейски банки.
През целия уикенд между Париж и Брюксел се раменияха епитети като „твърде либерален“ (от една страна) и „бюрократичен“ и „глупав“ (от друга).
Извън темата за банките, председателят на ЕК изрази и пълната си убеденост, че 27-те страни членки на ЕС лесно ще успеят да съберат сумата от 200 млрд. евро, колкото допуска европейският план за стимулиране на икономиката. По отношение на намаляването на ДДС обаче според него това е допустимо само по отношение на „зелените продукти“ и услуги, осигуряващи висока заетост.
Макар и настроен благосклонно към мерките в подкрепа на индустрията, Барозу се опасява от засилването на протекционизма в икономиката и най-вече в автомобилната индустрия.
profit.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *