Барозу: Великобритания загуби своето влияние в ЕС

Влиянието на Великобритания в ЕС е отслабено до ниво, че страната е загубила своят исторически статут като първа точка на контакт между САЩ и Европа, смята бившият председател на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, цитиран от Financial Times. Барозу, който се оттегли от поста си преди два месеца, също така предупреди, че излизането на Великобритания от ЕС ще бъде „истинска грешка от всички гледни точки“ и разкритикува правителството й, че преследва „отбранителен дневен ред“ в Брюксел. Бившият шеф на ЕК, който бе наследен от Жан- Клод Юнкер, изрази изумление от все по-напрегнатите отношения на премиера Дейвид Камерън с европейските му съюзници, но призна, че натискът от страна на британските консервативни евроскептици го е поставил в трудна позиция.

„Намирам Камерън като цяло за много прагматичен лидер. Човек, който със сигурност иска да защитава интересите на страната си, както предшествениците му са го правили“, каза Барозу.

„Но докато с Тони Блеър Великобритания наистина играеше много важна роля в Европейския съюз, като беше в центъра на решенията, то днес това вече не е така „, посочва той.

„Мисля, че когато американският президент иска да привлече на своя страна европейските държави, той вече първо се обръща към германския канцлер, а не към британския премиер, което е нещо ново „.

Дейвид Камерън обеща, че ако неговата партия спечели парламентарните избори през май, то той ще проведе референдум през 2017 г. за членството на Великобритания в ЕС. Барозу допуска, че „агресивната реторика“ в навечерието на референдума може да предизвика „реални щети“.

„Надявам се мнозинството да подкрепи членството в ЕС, но това не е сигурно. Честно казано, сегашното положение усложнява нещата, тъй като през цялото време вината се стоварва върху Европа. Не може да критикувате Брюксел от понеделник до събота, а в неделя да искате хората да гласуват за Европейския съюз „, коментира Барозу.

Продължавайки атаката си срещу подхода на Великобритания към Европа, бившия ръководител на ЕК заяви също така, че Камерън би могъл да бъде много по-влиятелен, ако „се концентрираше върху положителен дневен ред“. Като пример той даде Германия и други страни, които вместо да искат промяна в правото за свободно движение на хора в ЕС, търсят решаване на проблема със злоупотребата със социални помощи. Според него за Великобритания този подход би бил полезен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *