Барозу: ЕС трябва да ограничи банковите бонуси независимо от САЩ

Европейският съюз трябва да продължи напред с въвеждането на ограничения върху бонусите на банкерите дори и ако САЩ не се съгласят да тръгнат в тази посока след предстоящата тази седмица среща на лидерите на Г-20.
Това обяви вчера преизбраният за нов мандат председател на Европейската комисия Жозе Мануел Базрозу.
„Би било интересно, важно, полезно при възможност да имаме еднакви правила за целия свят, да имаме САЩ на наша страна”, обяви Барозу пред френския канал TV5.
„По отношение на бонусите обаче моята позиция е абсолютно ясна – това, което се случва е огромен скандал, то в действителност е етичен проблем и аз вярвам, че ако е необходимо, трябва да действаме и сами”, смята председателят на ЕК.
Въпросът с банковите бонуси се очаква да се превърне в една от най-спорните точки от дневния ред на предстоящата среща на Г-20 в Питсбърг. Причината за това са ясните различия в позициите на ЕС и Европа.
Председателят на еврогрупата на финансовите министри от еврозоната Жан-Клод Юнкер обяви в четеъртък, че ЕС трябва да действа сам по въпроса ако се налага и не бива да бъде обезкуражаван ако САЩ не желаят да се включат в действията срещу прекомерните бонуси.
Вчера подобна позиция обяви и финансовият министър на Франция Кристин Лагард, която обаче все още смята, че Г-20 ще успее да вземе решение по спорния въпрос въпреки противоречията.
Според нея би било голяма победа за Франция и ЕС ако се стигне до решение банковите бонуси да имат процентно на постигнатата печалба ограничение в размера си.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *