Барозу заплете политическата драма около Желева, опитва да отвори чадър над нея

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу изрази сдържана подкрепа за номинирания от България кандидат за комисар Румяна Желева, с което добави нов елемент в политическата драма, обхванала Брюксел през последната седмица, коментира днес близкото до европейските институции издание EUObserver.

Подкрепата дойде, след като Европейския парламент изкара г-н Барозу на предна линия като попита официално дали декларацията за интереси на г-жа Желева отговаря на изискванията на правилата на Европейската комисия и дали председателят на комисията още има доверие в нейните способности, допълва изданието, цитирано от БТА.

Въпросите бяха поставени след бурно изслушване на г-жа Желева във вторник, на което тя бе обвинена, че не е била съвсем точна в описването на финансовите си интереси, и което също показа празноти в нейните познания по бъдещата й работа като комисар, отговарящ за международните отношения, хуманитарната помощ и реагирането при кризи, обяснява изданието.

В писмо до председателя на Европейския парламент, в което всяка дума бе ангажирала умовете на служители в Европейската комисия в продължение на няколко часа в петък г-н Барозу отбеляза отново, че г-жа Желева го е уверила, че декларацията й за финансовите интереси е „съвсем точна и пълна“. В писмото също се припомня на парламентарния шеф Йежи Бузек, че в момента няма „специална контролна процедура“ в правилата на Европейския съюз за оценка на твърденията на комисарите, които се приемат за чиста монета, добавя изданието.

По политически по-трудният въпрос за компетентността на г-жа Желева за работата на комисар след изслушването й, г-н Барозу отбеляза, че тя „има необходимата обща компетентност, международен опит и показва необходимите равнища на европейски ангажимент“, отбелязва EUObserver.

„Случаят Желева“ предизвика буря от взаимни обвинения в Европейския парламент, като политическото семейство на българския кандидат, десноцентристката Европейска народна партия, се събра около нея и обвини други политически групи в „лов на вещици“. А докато първоначално се фокусираха върху предполагаеми финансови нередности, нейните опоненти в парламента – „зелените“ и социалистите бяха досега най-гласовити сред тях – преместиха фокуса към некомпетентността й за портфейла, както те казват, и отправиха заплахи, че ще отхвърлят цялата комисия на 26 януари, ако тя бъде запазена в състава й.

ЕНП, която неотдавна назначи г-жа Желева за свой заместник-председател, сега гледа да направи труден живота на бъдещ комисар от друга политическа група и се е прицелила в словака Марош Шефчович, чието изслушване е в понеделник другата седмица. Тези битки „око за око, зъб за зъб“ създадоха напрегната атмосфера в парламента, където всяка политическа група се е вкопчила в „своя комисар“ и това отравя надеждите на г-н Барозу изслушванията да преминат спокойно, пише EUObserver за случилото се през последните дни.

Парламентът трябва да финализира оценките си за всички комисари следващата седмица, а гласуването на цялата комисия е насрочено за началото на последващата седмица. Вече има силни съмнения дали първоначалната линия на Барозу ще премине през изпитанията без наранявания, е оценката на изданието. Вероятно твърде загрижени това да не стане, запознати добре със случая източници от европейските институции вече заявиха, че в създалата се обстановка „най-добрият сценарий е г-жа Желева да се оттегли от номинацията си, за да може процесът, свързан с одобряването на новия състав на Европейска комисия, да върви напред“.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *