Барозу обеща благоденствие за Европа

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу изпрати днес до председателя на Европейския парламент Йежи Бузек „Политически насоки за следващата комисия“, предаде БТА.
Внасянето и обсъждането на такъв документ от политическите групи в парламента бе издигнато като задължително условие за възможно гласуване на кандидатурата на Барозу за втори мандат начело на Европейската комисия. Според насоките Европейският съюз сега е изправен пред пет ключови предизвикателства – възобновяване на икономическия растеж и гарантиране на конкурентноспобността на съюза в бъдеще, борба с безработицата и укрепване на социалното сближаване, превръщането на трудностите за постигане на устойчив Европейски съюз в предимство, гарантиране на сигурността на европейските граждани, укрепване на европейското гражданство и активизиране на гражданското участие в съюза.
Документът излага също убежденията на Жозе Мануел за приоритетите в по-дългосрочна перспектива пред Европейския съюз: постигане на ръководна роля в контекста на изменението на климата, разработване нанови източници на устойчив растеж и социално сближаване, тласък в развитието на гражданска Европа, осигуряване на водеща роля на Европейския съюз в света. Борбата с изменението на климата и преходът към нисковъглеродна икономика създават огромни възможности и ще укрепят енергийната ни сигурност, подчертава той. Според него могат да бъдат спечелени стартови предимства, ако се оползотвори потенциалът на екологичните производства, услуги и технологии в Европейския съюз , а ключът към устойчив растеж в съюза е индустриална база, достатъчно модернизирана, за да използва и създава екологични технологии, и която прилага енергийна ефективност.
Следващата Европейска комисия трябва да запази набраната положителна инерция в развитието на икономика с малки емисии, и по-конкретно към максималното освобождаване на електроснабдяването и транспортния сектор от въглерод – на всички видове транспорт, включително морския и самолетния. Трябва да продължи и разработването на екологично чисти и на електрически автомобили, изтъква той.
Поемам ангажимента да гарантирам, че Европейската комисия, двигател на толкова много ключови външни политики, ще играе пълноценно своята роля, за да придаде на Европейския съюз заслужената му тежест на международната сцена. Не трябва да разглеждаме външните отношения като отделна област, а като неразделна част от постигането на нашите цели във вътрешната политика, отбеляза той при представянето на „Политическите насоки за следващата комисия“. Искам да работя в тясно сътрудничество с Европейския парламент в името на благоденстваща, сигурна и устойчива Европа, която доразвива предимствата на разширения вътрешен пазар на Европейския съюз , на еврото и на нашия европейски обществен модел, добави Жозе Барозу.
Документът ще бъде обсъден от политическите групи в Европейския парламент, чиито ръководители трябва да решат другата седмица дали кандидатурата на Барозу за втори мандат председател на Европейската комисия да бъде гласувана в сесията на парламента по-късно този месец в Страсбург.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *