Барозу продължава с призивите за подпомагане на Гърция

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу иска предстоящият Европейски съвет, свикан тази седмица в Брюксел, да одобри европейски механизъм за координирана помощ за Гърция, посочи говорител на комисията.
Говорителят отказа да коментира съдържанието на състоялия се тази сутрин разговор между председателя на Европейската комисия и постоянния председател на Съвета на Европейския съюз Херман ван Ромпой, но намекна, че е включването на темата за механизма в дневния ред на Европейския съвет сигурно е обсъдена.
Жозе Мануел Барозу е убеден, че има място за такъв механизъм и оказва натиск в рамките на възможностите си за одобряването му, изтъкна той.
Миналия петък вечерта председателят на Европейската комисия публикува декларация, в която предложи да бъде създаден „европейски инструмент за координирана помощ“ за Гърция, който да включва система от двустранни заеми и да е несъвместим с клаузата за временно неприлагане.
Говорителят уточни днес, че този механизъм е предложен изрично за подпомагане на Гърция да се справи с кризата, предизвикана от натрупания огромен държавен дефицит, че в него трябва да участват страните от еврогрупата и че действието му ще се прекрати след преодоляване на кризата в Гърция.

БТА

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *