Бащата на еврото отхвърли разцепление

Няма опасност влошеното финансово положение на Гърция да попречи на приемането на България в Еврозоната, според професор Робърт Мъндел, известен като „бащата на еврото“, предаде репортер на БГНЕС.

Мъндел, който даде началния ход на днешната партия от мача за световната титла по шахмат между Веселин Топалов и Вишванатан Ананд, сподели, че не вярва икономическата криза да окаже влияние на европейската валута, както и на навлизането на България в Еврозоната.

„Не виждам възможност икономическата криза да окаже влияние на еврото. Това е фискален проблем, не проблем на еврото. Ще ви дам пример. Ако Калифорния има фискален проблем, то това е проблем на Калифорния, а не на долара. Не мисля, че положението на Гърция ще попречи на България да влезе в Еврозоната. Вие сте в много по-добра ситуация от Гърция. Монетарната ви политика вече е решена, но можете да работите върху фискалната. Важно е ако има дори минимални признаци, че може да се стигне до положението в Гърция, нещата да бъдат овладяни навреме“, заяви носителят на Нобелова награда.

Той не смята, че създаването на еврото е делото на живота му, а на негово място постави четирите си деца.

Мъндел разказа за връзката между шаха, икономиката и живота. „Определено има връзка между шаха и икономиката. И в двете трябва да имаш добра преценка и да направиш правилните ходове. Така е и в живота. Определено животът е много по-дълбок и усложнен от шаха, но и шахът си е част от живота“, продължи Мъндел.

На въпрос, как може да се нарече ситуацията на Гърция в момента – шах или шахмат, той отговори: „Във всяка игра има победители и загубили, като и двете страни взимат по нещо от двубоя. Не мисля, че от състоянието на Гърция някой ще спечели. Там има много чуждестранни инвестиции на стойност милиарди, които може да се изгубят. Според мен правилният термин от шаха, с който да се определи положението на Гърция е „цунг-цванг“ (няма полезен ход).

Той отхвърли и опасенията, че влошеното фискално състояние в Португалия и Испания може до доведе до обособяването на „северно“ и „южно евро“.

„Не вярвам това да се случи. Наистина има проблеми във Испания и Португалия, но те не са толкова сериозни като в Гърция. Това е проблем на Европейския съюз и трябва да бъде решен. Има възможност да се помогне на Гърция със финансови средства, но има опасност в бъдеще други страни също да очакват такава помощ“, смята професорът.

Той призна, че е играл шах с великия гросмайстор Боби Фишер. „Да, наистина играхме през 2008 година, малко преди да почине и в интерес на истината той ме победи“, завърши „бащата на еврото“.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *