ББР гарантира студентските кредити с 10 млн. лв.

Държавна агенция за кредитиране ще бъде създадена след първи март, в случай че не проработи законът за студентското кредитиране, заяви министърът на образованието и науката Даниел Вълчев на дебат по проблемите на Студентски град вчера.Според министърът световната финансова криза е основната причина банките да отказват да подпишат споразумението за студентско кредитиране. Неоправдано е създаване на допълнителна администрация, след като у нас има развита банкова система, допълни той.

Българската банка за развитие (бивша Насърчителна банка), по предложение на финансовия министър Пламен Орешарски, ще отпусне 10 млн. лв. на търговските банки, които да бъдат гаранция за студентските кредити.

Парламентът прие Закона за студентското кредитиране на 23 юли. Кредити ще могат да ползват студентите и докторантите до 35-годишна възраст, които учат в редовна форма на обучение за професионален бакалавър или магистър.

За да кандидатстват за кредит, желаещите трябва да не са отстранявани, да не са прекъсвали обучение, както и да нямат придобита вече същата квалификационна степен. Кредитите ще се отпускат за целия или за част от периода на обучение за покриване на таксите за обучение и за издръжка. Правото за издръжка възникна при раждане или при пълно осиновяване на дете по време на обучението и се ползва от родителя, който упражнява родителските права. Ако това се отнася и за двамата родители, ще се ползва само от единия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *