БВП и заетостта приковават вниманието през седмицата

Миналата седмицаМинистерството на финансите препоръчана народните представители да забавят проекта, с който се променя Законът за потребителския кредит. Въпреки това проектът мина на първо гласуване в парламентарната икономическа комисия. Законът ще обхваща и кредитите под 400 лв и ще забрани на финансовите институции да събират такси за одобрение, усвояване и управление на кредита.

По същото времеспестяванията през януари са нараснали с 650 млн. лвдо рекордните 38,34 млрд. лв. Кредитната активност също остава свита на фона на икономическата несигурност в страната.

Очаква ни четиридневна работна седмица, през която основните акценти ще бъдат следните:

Впонеделник(3 март) се навършват 136 години от Освобождението на България. Първият ден от новия месец е официален национален празник и ще бъде неработен.

Въввторник(4 март) Националният статистически институт (НСИ) ще публикува информация за цените на електрическата енергия и природния газ за индустрията и домакинствата за второто шестмесечие на 2013 г.

За този ден е насрочено общото събрание на Крепежни изделия АД. 4 март е началната дата за търговия с права на Холдинг Кооп-Юг АД.

Всряда(5 март) НСИ ще оповести предварителните данни за растежа на брутния вътрешен продукт на страната за цялата 2013 г. и ревизираните данни за 2012 г. През последното тримесечие на миналата година показателят се разширис 1% на годишна и с 0,4% на тримесечна база. Предстои да разберем дали НСИ ще потвърди тези данни.

Европейската комисия пък завиши очакванията си за икономическия ръст на Българиядо 1,7% от 1,5%, колкото бе първоначалната прогноза.

От националната статистика очакваме информация за още един важен показател за състоянието на родната икономика, а именно производителността на труда. НСИ ще изнесе годишните предварителни данни за 2013г., за четвъртото тримесечие на 2013г., както и окончателните данни за 2012 г.

В сряда ще бъде публикувана информация за заетостта и отработените човекочасове за последните три месеца на 2013 г.

Този ден от седмицата са избрали акционерите на ИД Индустриален Фонд, за да проведат своето общо събрание.

Зачетвъртък(6 март) няма предвидени събития от макроикономическия и корпоративен календар на страната.

Впетък(7 март) ще се съберат акционерите на Енергони АД.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *