БВП на САЩ е нараснал с 2,6% през четвъртото тримесечие на 2014 г.

Американската икономика е нараснала по-слабо от очакваното през четвъртото тримесечие на 2014 г. заради свитите инвестиции на бизнеса, спада на държавните разходи и разширяващия се търговски дефицит, съобщава Bloomberg.

Същевременно през последните три месеца на миналата година е отчетен най-силният ръст на потребителските разходи от 9 години насам.

Данните на американското търговско министерство показват, че брутният вътрешен продукт (БВП) на САЩ се е разширил с 2,6% на годишна база през последните три месеца на миналата година, след като през третото тримесечие отбеляза повишение от 5 на сто – най-бързият ръст от 2003 г.

Консенсусната прогноза на 85 икономисти, анкетирани от информационната агенция, беше за увеличение от 3%.

Същевременно обаче потребителските разходи, които формират около 70 на сто от американската икономика, са скочили с 4,3% за периода октомври-декември 2014 г. благодарение на засилването на пазара на труда и понижението на цените на горивата. Анкетираните икономисти очакваха увеличение от около 4 на сто.

През четвъртото тримесечие на 2014 г. инвестициите на бизнеса са забавили ръста си до 2,3% на годишна база, след като през предходното тримесечие записаха увеличение от 7,7%. Корпоративните разходи за оборудване са спаднали с приблизително 2% – най-силното понижение от второто тримесечие на 2009 г.

Същевременно търговският дефицит на САЩ се е разширил до 471,5 млрд. долара, тъй като вносът се е увеличил три пъти по-бързо спрямо износа.

За цялата 2014 г. американската икономика се е разширила с 2,4% на годишна база – най-силен ръст от четири години насам. През 2013 г. беше отчетен растеж от 2,2%. Потреблението е скочило с 2,5% за годината – най-много от 2006 г. насам, сочат още данните.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *