БГ-бизнесмени рекетирани в Москва

Администрацията, управляваща Центъра на промишлеността на България в Русия (ЦПРБ), е въвела методи на управление, несъответстващи на законовите норми на България както на нейна територия, така и зад граница.
Така твърдят потърпевши в писмо до министър-председателя Сергей Станишев, главния прокурор Борис Велчев, директора на ДАНС Петко Сертов, министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров и до извънредния и пълномощен посланик на България в Русия Пламен Грозданов. Извършват се сериозни нарушения с негативни последствия, пишат още българските наематели на ЦПРБ в документ, съобщава вестник „Дума“, цитиран от БГНЕС.
ЦПРБ е със статут на територия, попадаща под нормите на Виенската конвенция, която регулира неприкосновеността на дипломатическите мисии. Самият център е комплекс от офисни, складови и жилищни площи, които българската държава стопанисва. Според изпратилите сигнала до висшите държавни институции стопанисването е доста нескопосано, недобронамерено и безхаберно.
Четири искания, подкрепени според тях с факти, излагат авторите на писмото. При наличие на подписани договори за 2009 г. в качеството на инструмент за отнемане на офисни площи не се издаваха пропуски на заявените от арендаторите техни служители, пишат бизнесмените. Впоследствие офисните площи се оказваха ненужни на арендаторите, защото наистина не си струва да ги плащаме, без реално да ги ползваме, и бяхме принудени да ги освободим, уточняват авторите. Те твърдят, че дори са били заплашени – ако се оплачат в София, „ще им се организира ответна проверка от руските правоохранителни органи“, която всъщност би попречила на работата на представителствата.
Поради което съвсем естествено, за да бъде избегнато излишното напрежение и конфронтацията с руските правоохранителни органи, някои представителства, между които и на завод „Арсенал“ – Казанлък, освобождават част от офисните и жилищните си площи, включени в договора им за аренда през 2009 г.
Сагата не свършва дотук. На 1 януари т.г. въоръжената охрана (служители на 15-и отряд на МВР – Русия, които отговарят за дипломатическите мисии) е сменена с „неведомствена охрана“, която структурно също е към руското МВР, но е от невъоръжени пенсионери. Три днипо-късно, на 4 януари, са свалени и табелките от стените на жилищния блок на ЦПРБ, които указват, че териториите са с режим, уговорен от Виенската конвенция и регулиращ неприкосновеността им, както и че достъпът до тях е възможен единствено чрез извънредния и пълномощен посланик на България в Русия.
На 26 февруари администрацията на ЦПРБ дава разрешение МВД – ГУВД към Московския южен административен окръг да проникне в офисите на ЦПРБ и в частност – във фирма „Светмакс“ ЕООД, за да проведе оперативно-следствени мероприятия срещу… руско юридическо лице, без договор за аренда с ЦПРБ, което фактически не присъства там, съобщават авторите на сигнала.
Другото обвинение срещу администрацията на ЦПРБ е, че въпреки немалкия бюджет, отпуснат от българското Министерство на икономиката, под различни предлози са събирани от арендаторите и други суми, неуговаряни в договорите. Всичкостава със заплахата, че „договорите няма да бъдат преподписани“, а площите – „орязани“. ЦПРБ иска от арендаторите огромни „допълнителни“ суми – от 100 000 до 300 000 рубли (т.е. от 4250 до 13 хил. щ.д.), а в една от кампаниите от фирмите са събрани суми в размер на 3000 рубли – т.е. 130 долара, но… от всяко представителство. Което прави 11 700 долара (90 фирми по 130 долара, изчислили са подписалите писмото).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *