БГ се справя добре с усвояването на средствата от ЕС

България се справя добре с усвояването на средствата от ЕС, но в отделни сектори има да навакса, заяви европейският комисар по регионална политика Йоханес Хаан след срещата си с премиера Пламен Орешарски и вицепремиера и министър на правосъдието Зинаида Златанова, предаде репортер на БГНЕС.

„От 2009 година България започна да наваксва с усвояването на европейски средства, от тогава досега тя отбелязва годишен прираст от 7 % в темпото на усвояване, в момента усвояването е на ниво 35 %, ако темпът се запази, това би било отлично. До края на тази година очакваме още множество заявления за плащания“, каза още еврокомисарят.

„Ключовият фактор за усвояването на финансирането е наличието на опитни и способни служители в администрацията, както на централно, така и на местно равнище. Трябва и да се осигури приемственост между служителите и да не се сменят тези, които са показали отлични резултати“, подчерта Хаан.

Той потвърди думите на премиера, че срещата им е била много конструктивна. „С министър-председателя на България разговаряхме за изпълнението на сегашния програмен период и усвояването на европейски средства, с което България се справя добре, но в отделни сектори има да навакса, разговаряхме и за това, което предстои във връзка с Многогодишната финансова рамка за следващия програмен период 2014-2020 година.

През следващия програмен период средствата от структурните фондове ще бъдат насочени предимно към икономиката и към подкрепата на малките и средните предприятия, към въвеждането на иновации, към запазването и разкриването на нови работни места. Конкретен акцент ще се постави върху младите хора и възможността за стартиране на нови фирми. Обърнахме внимание и на сектора „образование и научни изследвания“ и подобряването на квалификацията. Според нас е необходимо да се насочи съответният финансов ресурс върху ограничен брой приоритети, които са много ясно изведени“, заяви Хаан.

Еврокомисарят е обсъдил възможността България да използва средства от структурните фондове на ЕС за справянето с проблема с бежанците. „Аз отбелязах, че предвид председателството на ЕС, което следващата година ще бъде поето от Италия и Гърция, такива разговори вече вървят на европейско ниво. Италия и Гърция ще поставят въпроса за бежанците на дневния ред на европейски институции“, заяви Хаан.

„Възможностите на европейските структурни фондове са ограничени, но има други възможности, които биха могли да се използват, за интегриране на сирийски бежанци може да се потърси финансиране по линия на други европейски фондове, но що се отнася до временни мерки като тяхното настаняване, от структурните фондове не може да се осигури подобно финансиране“, добави той. /БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *