БДЖ възстановява движението на влаковете в интервала от 8 до 16 часа

Председателят на Съвета на директорите на БДЖ Владимир Владимиров очаква, че заради все по-намаляващия брой на стачкуващите железничари, в петък по-голямата част от влаковете да се движат по разписание:
 
Ние искаме да пробваме, да тръгне движението. Ако някои влакове ги спрат, да продължим да ги убеждаваме и по този начин да направим все пак някакъв пробив. За намеренията на ръководството на БДЖ, изпълнителният директор Йордан Недев каза в интервю за предаването ни „Преди всички“:
Единственото нещо, което би могло да спре влака оттук насетне, отново е само стачката. Всичко останало е под наш контрол и ние твърдо заявяваме намерението си да превозваме пътниците, което ни е и работата. Искам пак да обърна внимание, че не е ясно за мен към ден днешен какво продължава да търси стачката като ефект.
Председателят на синдиката на железничарите към КНСБ Петър Бунев заяви, че стачката продължава и че днес ще спрат около 40 на сто от влаковете.
Стачката не е прекратена. Смятам, че доста влакове ще спрат. Нямам намерение да натискам никого да стачкува насила.
Намеренията на ръководството на БДЖ да възстанови движението на влаковете от 8 до 16 ч. е на път да се реализира, след като в 8 ч. и 5 минути от Централната гара в София потегли влакът за Кюстендил.
Въпреки уверението на синдикатите, че стачката продължава 23-ти ден, всички четири влака за Кюстендил, Перник, Пловдив и Карлово, които по разписание трябваше да тръгнат в интервала от 8.00 до 9.00 часа, вече потеглиха, и то навреме. Прави впечатление, че и четирите мотриси бяха почти празни. Почти празна е и Централната гара към този час, като изключим малкото хора в залата за чакащи и търговците. Информационното табло работи. Днес нямаше протестиращи железничари и синдикалисти. Те обикновено се събират около 8.00 часа на първи перон. Според пасажерите и търговците на гарата е крайно време стачката да бъде прекратена – първите, защото са се уморили да стоят по гарите, а вторите, защото се притесняват как ще посрещнат празниците. Една от продавачките каза, че е на твърда заплата, плюс процент от оборота, и заради по-малкия оборот по време на стачката по Нова година ще яде макарони. След това обаче се поправи и сподели, че най-вероятно ще яде печени филийки, защото пари за макарони няма да има. Железничарите пък, в лицето на кондуктора на влака за Кюстендил, както обикновено бяха пестеливи в приказките си, защото „всеки се страхува за хляба си“.
Ръководството на холдинга ще преговаря със синдикатите по новия Колективен трудов договор в БДЖ „Пътнически превози“ от 10 ч.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *