БДЖ може да спре влакове заради недостиг на гориво

Срокът за плащането изтича утре. В същото време железницата има и натрупани задължения към банки в размер на 70 милиона лева.
За да изплати тези задължения, БДЖ разчита на мостовото финансиране от държавния бюджет, което е в размер на 140 милиона лева и което беше одобрено още през април. И досега обаче финансовото министерство не отпуска парите, а от „Лукойл“ заплашват да спрат доставките на гориво.
„Последния път беше като за последно. Най-голямото задължение и това, което е най-опасно, е задължението към банките-кредитори. Те изцяло очакват това плащане да стане със заем от Световната банка или с предхождащия го мостови кредит. Отделно има много и към доставчиците, въобще не включвам инфраструктурата с нейните сто милиона.“, обясни изпълнителният директор на железницата Пенчо Попов.
Заместник-министърът на транспорта Камен Кичев заяви, че се прави всичко възможно тези средства да бъдат изплатени.
„За да не спират железниците. Ще коментираме с „Лукойл“ каквото е необходимо да бъдат отпуснати количества, влаковете да продължат да се движат.“, увери Кичев.
На този фон железницата пусна безплатен безжичен интернет за пътуващите по посока София-Бургас. През следващите шест месеца ще се направи анализ на това какъв е интересът към услугата и какво е покритието по линията. Целта е да се въведе безплатен интернет в повечето влакове на БДЖ.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *