БДЖ съди бивш свой директор за 24 млн. лв.

Делото започва отначало заради отпуск по майчинство на председателя на съдебния състав.  Освен обвинението в умишлена безстопанственост, срещу Христо Монов е предявен и граждански иск от холдинга за 24,146 млн. лв.
Когато стана ясна сумата на гражданския иск, адвокатът на Христо Монов каза „2 милиона ни спестихте, да сте живи и здрави“, след което поиска почивка от 5 минути, тъй като след като чул сумата, му се „качила кръвната захар“.
Според прокуратурата Монов е ощетил холдинга с 26 млн. лв., като е подписал договор за покупката на неизправните вагони през 2008 г. С подписването на договора с холандската фирма „Арвекс“ Христо Монов не е положил достатъчно грижи за повереното му имущество.
По думите на прокурор Радка Стоянова 30-те вагона, за които е подписал договор Монов, не отговарят на техническите изисквания и на практика са неизползваеми.  „За тези вагони са платени над 32 млн. лв., а е установено, че те струват 6 млн. лв. За разликата ние ще се опитаме да потърсим наказателна отговорност на г-н Монов“, обясни прокурорът.
По думите й техническото състояние на вагоните е много лошо. Те са произведени между 1968 и 1971 г. и към момента на закупуване вече са били бракувани.  „Дали някой допълнително се е облагодетелствал засега не е предмет на обвинението. Тези пари са внесени в сметката на дружеството“, обясни прокурор Стоянова.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *