БДЖ „Товарни превози“ отива на втори опит с ниска цена

Причината са тежките условия, в които БДЖ работи през тази година.
 
За първите шест месеца на годината загубите на „Товарни превози“ са в размер на 5 милиона лева. Всички усилия в момента са насочени към намаляване на разходите, каза още Джуров:
Все още вярваме, че второто полугодие можем да компенсираме тази загуба и ако не на печалба, то поне дружеството да завърши на нула годината. Прави се всичко възможно. Ясно е, че приходите, макар и огромните ни усилия, които полагаме, едва ли ще бъдат увеличени. Затова усилията ни са изцяло насочени към намаляване на разходите.
Това ще стане чрез освобождаване на част от вагонния и локомотивния парк на дружеството, както и чрез предотвратяване на кражбите на гориво, които възлизат на 1 милион лева годишно. Експериментално е поставена система за видеонаблюдение в един от локомотивите. Тя струва приблизително 5 хиляди лева, а идеята е да бъдат оборудвани всички 77 локомотива, които са в експлоатация, допълни Пламен Джуров:
Инвестицията, която предвиждаме да направиме, ако получим одобрение от ръководството на БДЖ, някъде е от порядъка на около 400 хиляди лева. Вие сами можете да си направите сметката, че след една еднократна такава инвестиция, колко можем да спестим. Не казвам, че това може да доведе и да пресече тотално кражбата на гориво и при всички случаи ще има, както превантивен, така и абсолютно обективен икономически ефект.

Финанси

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *